Nya bud om Råstasjön | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Nya bud om Råstasjön

För ett par veckor sedan skrev vi om exploateringsplanerna för Råstasjön i Solna och motståndet mot dem. Nu börjar den borgerliga majoriteten i kommunen att presentera alternativa lösningar. Men rädslan finns att de bara vill blidka opinionen.

Råstasjön tillhör Solnas mest omtyckta och använda friluftsområden. Det är en slättsjö som ligger ett stenkast från den nybyggda Friends arena. Här samsas en lång rad fågelarter och tusentals Solnabor som njuter av naturen.

Men närheten till den nya arenan har också lett till planer på att exploatera marken. 1 800 nya lägenheter, vissa så nära som 45 meter från vattnet, är tänkta att byggas. Detta har gett en våg av protester och Nätverket Rädda Råstasjön har samlat 4 000 namn emot bygget.

Nu svänger Folkpartiet något i frågan. I ett uttalande skriver Folkpartiet i Solna och Sundbyberg att de vill göra naturreservat av Råstasjön och den näraliggande Lötsjön. Samtidigt skulle exploateringsplanerna fullföljas, men med färre bostäder, lite längre från stranden.

Henrik Persson från Nätverket Stoppa Råstasjön ser många problem med Folkpartiets förslag. I själva verket skulle det inte bli så stor skillnad, dels för att mycket av den värdefulla naturen ligger en bit från sjön, där Folkpartiet fortfarande vill bygga, dels för att de vill bygga bort den främsta förbindelsen med Järvafältet, som ligger i områdets nordöstra hörn.

– Idén att binda samman Råstasjön och Lötsjön är inte ny. Den fördes fram redan på 1980-talet när SJ-Hagalund utvidgades. Man lyckades blidka opinionen då, men något upprivande av Sjövägen som går mellan sjöarna blev aldrig av! Istället togs bara en stor del av Råstaskogen bort, säger Henrik Persson.

Det är fortfarande oklart hur resten av den borgerliga majoriteten ställer sig till Folkpartiets förslag. Men enligt Henrik Persson har de satt sig i en besvärlig sits genom att skriva på olika kontrakt i samband med arenabygget.

Nätverket fortsätter nu sitt arbete för att rädda Råstasjön. Flera arbetsgrupper ägnar sig åt allt från rent påverkansarbete till att skapa planer för hur ett framtida naturreservat skulle se ut.

– Vi får hela tiden ett oerhört positivt gensvar från folk. Till den 28 februari, när remisserna ska vara inne, planerar vi en ny demonstration, säger Henrik Persson.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria