Feministfirande i kärlekens tecken | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Feministfirande i kärlekens tecken

På onsdag, inför 8 mars, håller Södra teatern i arrangemanget Kärleken – en fest för feministerna. Tillställningen är tänkt som ett firande av feminismens framgångar och en motståndshandling, samtidigt som det är releasefest för Maria Svelands nya bok Hatet – en bok om antifeminism.

Hat i olika former har uppmärksammats och diskuterats intensivt den senaste tiden. Uppdrag gransknings program om vad kvinnor i offentligheten utsätts för har fått en bredare allmänhet att få upp ögonen för något som många förstås redan visste. När Maria Svelands nya bok (som heter just Hatet – en bok om antifeminism) nu släpps sker det dock i kärlekens tecken. Mitt i 8 mars-veckan, närmare bestämt på onsdag, arrangeras Kärleken – en fest för feministerna på Södra teatern, där en rad namnkunniga feminister och kulturpersonligheter medverkar.

Producent Torun Carrfors berättar att man med festen vill skapa en positiv stämning kring en bok som innebär väldigt jobbig läsning.

– Vi ville också hylla den rörelse som fått Sverige att komma så långt som det kommit, uppmärksamma att vi är viktiga, att det är viktigt att vi fortsätter finnas.

Hon beskriver de medverkande som ”feministiska aktiva debattörer som kan bidra med peppande brandtal och stand-up kring de frågor som är viktiga i debatten”.

– De är våra förebilder och idoler, vi hade en lång önskelista och många har tackat ja.

Katarina Wennstam, Nour El Refai, Lo Kauppi och Devrim Mavi är några av namnen ur uppställningen. Författaren Susanna Alakoski, som skrivit mycket om fattigdom, ska tala om den fattiga ensamstående mamman i ett historiskt och kärleksfullt perspektiv, om att små framsteg trots allt sker.

– Min mormor var analfabet, säger Susanna Alakoski. Det blir inte ensamstående morsor längre, i Norden, på samma sätt. Och det är en tydlig framgång som alla länder i världen borde ta efter.

Alakoskis författarkollega Mian Lodalen är förväntansfull:

– Det kommer att bli en fantastisk kväll, med några av Sveriges roligaste komiker och vassaste hjärnor, säger hon. Som kvällens konferencier bävar jag smått för hur jag ska kunna matcha alla briljanta människor. Och jag lider lite med alla dem som ville, men inte hann få biljett. Nu står förhoppningen till att kvällen streamas ut till folket.

Evenemanget sålde snabbt slut och trycket på fler biljetter har varit stort.

– Vi tittar på möjligheten att kunna livesända via ABF, som är vår samarbetspartner, säger Torun Carrfors. Vi ska också diskutera om det går att få till några extra platser men lokalen har ju sina begränsningar, den går inte att göra större tyvärr.

Hon poängterar emellertid att alla är välkomna till efterfesten på Södra bar för mingel och musik.

Fakta: 

Kärleken – en fest för feministernaSödra teaterns stora scen, 6 mars 18.00. Efterfest på Södra bar från 20.00.

Medverkande: Maria Sveland, Mian Lodalen, Bianca Kronlöf, Nour El Refai, Susanna Alakoski, Lo Kauppi, Katarina Wennstam, Moa Svan, Lill-Marit Bugge, Maud Eduards, Mattias Gardell, Devrim Mavi, Martina Montelius, Carin Holmberg, Johanna Lazcano, Alexandra Pascalidou, Hanna Olsson och Liv Elf Karlén med flera.

Arrangörer: Leopard förlag, ABF och Södra Teatern.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria