Ett sista koncentrat mänsklig värme | Stockholms Fria

Recension


Stockholms Fria

Ett sista koncentrat mänsklig värme

En fartblind chaufför, en gladlynt sjuksköterska och en rökande doktor – den udda trion utgör ett av staden Sofias mycket få ambulansteam.

Deras uppgift är att fara runt och rädda liv, i den mån det går, för kommunikationen med högkvarteret krånglar konstant, vägarna är usla och inte en jävel kan köra, om man får tro chaufförens svordomar.

Förarhytten blir skådeplats för deras dagdrömmar och vardagspussel, men den skruttiga ambulansen kan också ses som en metafor. ”Det här landet är förlorat”, konstaterar föraren sakligt och trion blir som ett sista koncentrat av mänsklig värme i ett Bulgarien där själv är bäste dräng. Det är utmattande att försöka hålla hoppet vid liv för sjuka, fattiga och missbrukare. Till slut krockar de med en taxi.

Sofia's last ambulance ger några varma skratt men framför allt lite perspektiv på den utskällda svenska sjukvården.

Fakta: 

Film 
Sofia's last ambulance
 
Regi: Ilian Metev

Relaterade artiklar:
• Där dokumentär och fiktion möts
• Recension: De dansande andarnas skog
• Recension: 
Nowhere home

Rekommenderade artiklar

”När man fyller 18 år, då blir man dödad”

Recension

Margreth Olin skildrar i Nowhere home ungdomar som kommit till Norge som flyktingar men fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Lagen säger att de inte kan utvisas förrän de fyllt 18 år, och de hålls i förvar i väntan på att de ska bli myndiga och kan skickas hem.

Inblick i säregen tankevärld

Recension

I sju år har Linda Västrik följt ett nomadfolk som lever nästan helt avskärmade från omvärlden i Kongos regnskog. Deras liv skiljer sig inte från våra bara till det yttre, utan filmen ger även en inblick i stammens säregna tankevärld.

Film som utmanar sociala stereotyper

Kenyas mest intressanta namn inom film just nu är Amirah och Wafa Tajdin. Stockholms fria har pratat med systrarna som nästa vecka kommer till CinemAfrica.

Där dokumentär och fiktion möts

Just nu pågår 14:e upplagan av Tempo dokumentärfilmsfestival, där ett 100-tal filmer visas. Stockholms fria recenserar ett urval filmer och har pratat med festivalchef Agneta Mogren.

© 2021 Stockholms Fria