Stockholms Fria

"För få kvalitetsfilmer för barn"

"Vi vill öka utbudet av film ur barn och ungdomars perspektiv, film som angår dem och deras livssituation." Det säger Git Scheynius som år 2000 startade Stockholms filmfestival Junior.

På måndag drar Stockholms filmfestival junior igång för fjortonde året i rad. Festivalen uppstod som en reaktion på det magra utbudet av kvalitetsfilm för barn. Till Junior är alla välkomna, men mest jobbar man mot skolor.

– En hel del av de barn som kommer har faktiskt inte varit på bio förut. Så förutom att vi erbjuder bra film så kan vi bjuda på biografkultur också, säger Git Scheynius som också är grundare och nuvarande chef för Stockholms internationella filmfestival.

Förra höstens filmfestival i Stockholm hade temat makt, ett tema som nu fortsätter på Junior.

– Många filmer i festivalen tar upp barns maktlöshet inför sin livssituation. Vi öppnar med en väldigt intressant film från Tyskland, Cause I have the looks, där vi möter 13-åriga Charo som är papperslös och försöker dölja det. Filmen ger helt nya insikter om hur det är att leva så.

Git Schyenius tipsar även om ett spännande utbud av animerade filmer som den sydafrikanska Zambezia, japanska The life of Guskou Budori och den verklighetsbaserade Approved for adoption från Korea.

Har barnfilmen förändras mycket sedan festivalen började?

– Det görs fortfarande för få kvalitetsfilmer för barn och när det väl kommer en film som är angelägen så har den svårt att nå ut. Av Juniors 38 filmer så har till exempel bara två distribution. Det är ju filmfestivalernas styrka att vi kan visa så mycket bra barnfilm, även om det är under en kort period.

Fakta: 

Festivalfakta

• Stockholms filmfestival junior pågår mellan 15–20 april.

• Filmvisningar är gratis för alla barn, unga och lärare. Övriga betalar 50 kronor per film.

• Förutom filmvisningar kommer olika regissörer och skådespelare som publiken kan ställa frågor till. Filmtävlingen 1 minut film organiseras för barn i hela Sverige och en inspirationsdag kommer att hållas för lärare som vill lära sig mer om film för att kunna använda det i sin skolundervisning.

• För fullständigt program, se: stockholmfilmfestival.se/sv/junior/2013

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Utmanande film om papperslösa för ungdomar

Ungdomsfilmen Cause I have the looks får äran att öppna Stockholms filmfestival junior 2013. Regissören Frieder Schlaich berättar varför han vill utmana den unga publiken med berättelsen om en papperslös tonåring i Tyskland.

© 2024 Stockholms Fria