Stockholms Fria

Utmanande film om papperslösa för ungdomar

Ungdomsfilmen Cause I have the looks får äran att öppna Stockholms filmfestival junior 2013. Regissören Frieder Schlaich berättar varför han vill utmana den unga publiken med berättelsen om en papperslös tonåring i Tyskland.

Charo är en 13-årig tjej som lever som de flesta med skola, kompisar och killproblem. Men hon har en hemlighet som inte ens hennes bästa vän får veta något om: Charo och hennes mamma är illegala invandrare. Ända sedan Charos mamma flydde från Colombia för många år sedan har hon tvingats leva gömd undan myndigheterna i Tyskland, med risk att avslöjas.

Regissören Frieder Schlaich har tidigare visat sitt patos för flyktingars situation, bland annat genom filmen Otomo (1999), om en asylsökande man från Västafrika. Ändå var han inte förberedd på fakta när han fick manuset till Cause I have the looks i sin hand.

– Jag visste inte att det var så många människor som levde utan papper i Tyskland, i synnerhet inte så många barn. Det triggade mig, säger Frieder Schlaich som själv har barn i samma ålder som huvudkaraktären.

Cause I have the looks är baserad på en sann historia och kombinerar det tunga ämnet illegal immigration med tonårslivets vedermödor.

Vad har du fått för reaktioner på din film hittills?

– Det finns inga generella reaktioner, de är väldigt olika. Det som är bra är att den latinamerikanska delen av publiken verkligen gillade filmen. Å andra sidan har jag fått reaktioner från tyskar som sagt att filmen inte är realistisk, alltså inte hård eller tuff nog, vilket är märkligt. Barn reagerar också väldigt olika beroende på om de bor i städer eller på landet och om de själva har invandrarbakgrund eller inte. Vanligtvis ser inte barn i Tyskland filmer som tar upp sociala frågor, barnfilmerna är väldigt oförargliga och ses bara som ren underhållning.

Görs det för dåliga barn- och ungdomsfilmer generellt?

– I Tyskland finns knappt några filmer för äldre barn som utmanar dem, det är därför barnen går direkt till amerikanska mainstreamfilmer när de kan börja välja själva. Jag försökte göra den här filmen attraktiv för ungdomar men också utmanande.

– Förra året när jag satt i juryn för barnfilmssektionen på Berlins filmfestival såg jag massor med intressant film för unga från hela världen: från Indien, Indonesien, Danmark… Ingen av dessa filmer har fått distribution på tyska biografer, inte ens vinnarfilmen! Filmerna finns där, men ingen vet om dem förutom några filmbesökare i Tyskland. Det är så synd.

På invigningen kommer regissören Frieder Schlaich vara på plats tillsammans med skådespelare och svara på frågor från publiken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"För få kvalitetsfilmer för barn"

"Vi vill öka utbudet av film ur barn och ungdomars perspektiv, film som angår dem och deras livssituation." Det säger Git Scheynius som år 2000 startade Stockholms filmfestival Junior.

© 2024 Stockholms Fria