• Mindre kött att vänta när landstingets sjukhusmat ska klimatanpassas.
Stockholms Fria

Patientmat klimatanpassas

Klimatberäkningar av offentliga måltider kan bidra till att minska utsläpp motsvarande 500 personbilar om året – varje dag. Stockholms läns landsting ska använda ett nytt beräkningsverktyg för att minska sjukhusmatens klimatbelastningen.

Maten står för en fjärdedel av klimatpåverkan från vår totala konsumtion och den offentliga sektorn serverar tre miljoner måltider varje dag. Där är potentialen för klimatförbättringar stor, anser Britta Florén, expert på livscykelanalyser av mat på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Hon har varit projektledare för utvecklandet av ett verktyg och en klimatdatabas som gör det möjligt att klimatberäkna måltider.

– Verktyget riktar sig till offentliga måltider. Inte för att de är värre än annan mat utan för att vi här har möjlighet att gå före och bana väg för klimatsmart kost. Vi hoppas att det ska ge ringar på vattnet och att de som äter de här tre miljonerna portioner offentliga måltider om dagen kan ta med sig kunskapen hem sen, säger Britta Florén.

Beräkningsverktyget har tagit ett år att utveckla och kommer att användas av minst tretton organisationer inom offentliga måltider. Bland dessa finns Huddinge kommun och Stockholms läns landsting (SLL). Syftet med verktyget är att beräkna klimatpåverkan från de måltider som serveras och därefter se hur utsläppen kan minskas genom att byta ut klimatbovarna mot mer klimatsmarta råvaror.

– Klimatnyttan kan bli stor, det beror på hur långt man vill gå. Allt handlar om att ändra kostvanor. Det som har störst effekt är att minska på köttkonsumtionen, säger Britta Florén.

Till exempel orsakar en hamburgare av nötkött ett utsläpp på nästan tio gånger så mycket växthusgaser som en fiskburgare.

– Det gäller att vänja de som äter måltiderna med en mindre mängd kött än tidigare. Om man lagar köttfärssås kan man byta ut hälften av köttet mot linser. Det upplevs som en mindre skillnad för måltidsgästen men ger fortfarande en väldigt stor klimateffekt, säger Britta Florén.

SLL har som mål att minska klimatpåverkan av länets patientmat med 20 procent över en femårsperiod, med slut 2016.

– Det tar tid från verksamheten att göra de här beräkningarna, så det nya verktyget kommer att verkligen att underlätta. Det ska bli roligt att kunna se utsläppsminskningarna varje år också, säger miljöchef Charlotta Brask.

Grovt räknat motsvarar de tre miljoner offentliga måltiderna som serveras i Sverige varje dag utsläppen av 2200 personbilars medelårskörning. Om måltidernas utsläpp minskar med 20 procent, vilket är SLL:s mål, så skulle det varje dag motsvara en utsläppsminskning av mellan fyrahundra och femhundra personbilars utsläpp per år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

© 2025 Stockholms Fria