Stockholms Fria

Ingen misstänkt för rökbomb

Kort efter att en nazisajt uppmanat till aktion attackerades RFSU:s filmfestival i fjol. Nu lägger polisen ner undersökningen.

Polisen lägger ner förundersökningen kring attacken mot en aborträttsfestival i december 2014.

– Vi har inte några spaningsuppslag som kan ge oss identitet på gärningsmännen, säger förundersökningsledaren Ann-Charlotte Sand till tidningen Ottar.

Det var den 7 december i fjol som Ottar och RFSU arrangerade festivalen i Pannrummet i Stockholm. Plötsligt var det någon som kastade in en rökbomb och festivalen fick utrymmas och avbrytas.

– De försöker skrämma oss till tystnad. Det är tämligen uppenbart att det var politiskt motiverat på något sätt, sa Niklas Hill, en av besökarna, till Fria Tidningen vid händelsen.

Många chockades men ingen av de 28 personerna som vistades i lokalen skadades fysiskt.

Bara dagar före festivalen kritiserades den på nazistiska Motgift. ”Någon mer än jag som tänker gå på festivalen och visa mitt missnöje?” skrev exempelvis signaturen ”Sonic” i forumet och fortsatte: ”Min första tanke var att köra en Azov, balaklava, fanor, uniform och rökgranater.”

Dagen efter hyllades attacken: ”Jag ser mycket positivt på denna markering och förstår den frustration som ligger bakom ett sådant kraftfullt ställningstagande”, skrev Magnus Söderman på samma sajt.

Festivalen hölls med anledning av att den svenska abortlagstiftningen firade 40 år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria