• Den 6 juni i år övergick Hammarby förskolor AB till förskolekedjan Pysslingen. Enligt källor med insyn i processen har Eva Nyberg tjänat mellan 15–20 miljoner på försäljningen. Foto: Kallestad, Gorm/TT
Stockholms Fria

Miljoner i vinst vid förskoleutförsäljning

En tidigare enhetschef har tjänat närmare 20 miljoner kronor på utförsäljningen av tre förskolor i stadsdelen Skarpnäck, nära hundra gånger mer i vinst än vad hon betalade för dem.

2002 sålde Skarpnäcks stadsdelsförvaltning ut tre förskolor: Backen, Höjden och Skogen, till den dåvarande enhetschefen för Hammarbyhöjdens förskolor, Eva Nyberg för 260 000 kronor i en så kallad avknoppning.

Eva Nyberg fick betala för ”inventarier och övrig utrustning” när hennes företag Hammarby förskolor AB köpte de tre förskolorna. Mellan 2004 och 2014 tog Eva Nyberg hem 12,5 miljoner i ren vinst. Utöver det har hon tjänat 800 000 kronor om året på företaget de senaste fem åren, visar en granskning som Tidningen Hammarby/Skarpnäck har gjort.

Den 6 juni i år övergick Hammarby förskolor AB till förskolekedjan Pysslingen. Enligt källor med insyn i processen som Tidningen Hammarby/Skarpnäck talat med har Eva Nyberg nu tjänat mellan 15–20 miljoner på försäljningen. Varken Eva Nyberg eller utbildningsföretaget Academedia, som äger Pysslingen vill kommentera exakt hur mycket de tre förskolorna har kostat.

Maria Bergström, ledamot i Skarpnäcks stadsdelsnämnd för Miljöpartiet, är inte insatt i utförsäljningen av Backen, Höjden och Skogen, men hon är kritisk till utförsäljningarna som skedde under Alliansens tid vid makten.

– Det är orimliga vinster och det ställer till allting, hela den här utförsäljningen av allmännyttan.

– Jag förstår inte hur man kan få missköta de statliga finanserna som de gjort. Det sätt som alliansen har hanterat sin ekonomi när de har försökt att spara skatt och sålt ut våra gemensamma tillgångar är som att såga av grenen man sitter på.

Kristina Lutz (M) är vice ordförande i stadsdelsnämnden i Skarpnäck. Hon vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Jag var ju inte ens här då, så det känns ju väldigt konstigt om jag ska svara på det.

Kristina Lutz säger att det är väldigt sällan som kommunala skolor tas över av privata aktörer. Hon är nöjd med hur förskolorna styrs i stadsdelen i dag men tycker att det är bra med både privata och kommunala skolor.

– Vad jag tycker är bra är flera olika aktörer med flera olika inriktningar. Vi har extremt bra förskolor i stadsdelen som jag är väldigt stolt över.

Kan du tänka dig att privatisera fler kommunala skolor i området?

– Det är inte något jag överhuvudtaget går runt och tänker på om vi ska privatisera, för att använda ditt ord, några av våra egna förskolor. Det handlar om att andra aktörer ska få komma in och erbjuda verksamhet parallellt. Jag är väldigt nöjd med förskoleverksamheten och det har vi jobbat otroligt hårt på de senaste åren.

Fakta: 

Avknoppning:

Avknoppningar var en vanlig metod för att sälja ut allmännyttan under den borgerliga regeringsperioden som ofta kritiserades för hur lågt priset sattes för verksamheter jämfört med dess verkliga värde. Bara under 2008 såldes hemtjänst och förskolor till anställda för 3,4 miljoner kronor, trots att verksamheten minst värderades till 81,7 miljoner, enligt en granskning DN gjort.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria