Hon samlar in konst för marockanska gatubarn | Stockholms Fria
  • Jessica Hallbäck, gatukonstnär, är en av initiativtagarna till Art for aid.
Stockholms Fria

Hon samlar in konst för marockanska gatubarn

I höstas lyckades Art for aid få ihop 40 000 kronor till barn i Kobane. Nu är målet att få ihop minst lika mycket till marockanska gatubarn i Stockholm.

Tanken med Art for aid är att samla ihop pengar till behövande genom att samla in och sälja konstverk. Idén kläcktes i höstas av Jessica Hallbäck och Joann Kneedler, medlemmar i konstnärskollektivet Momangen. De började fundera på vad de kunde göra för att hjälpa flyktingar, istället för att bara dela uppdateringar i sociala medier.

– Vi känner en massa konstnärer som vi tänkte skulle kunna skänka sina verk, så vi styrde upp det här. Det blev en enorm respons och vi fick tacka nej till flera konstnärer. Den gången fick vi in 40 000 kronor på fyra timmar, berättar Jessica Hallbäck.

Dagen efter försäljningen bestämde de sig för att göra om det men för ett annat ändamål. I höstas gick pengarna direkt till bland annat skolväskor till barn i krigsdrabbade Kobane. Den här gången ska intäkterna gå till boende och SL-kort till marockanska gatubarn i Stockholm.

– De är papperslösa, SL-kortet är extra viktigt så att de kan ta sig runt i stan utan att bli omhändertagna, säger Jessica Hallbäck.

I tisdags startade insamlingen och redan har runt 20 konstnärer hört av sig. Den 1 april är det utställning och försäljning och med en månad kvar är Jessica Hallbäck förhoppningsfull.

Frågan om gatubarnen är kontroversiell. Polisen har larmat om att det handlar om en stor grupp barn från 9 år och uppåt som begår brott, använder narkotika och misstror socialtjänst och andra myndigheter. Jessica Hallbäck tycker inte att det har någon betydelse.

– Vi har valt att hjälpa dem istället. Det är vanliga människor precis som vi. De har hamnat i en olycklig situation och vi ska vara medmänniskor och hjälpa varandra.

Har ni funderat på om det skulle kunna påverka insamlingen?

– Förra gången var det väldigt enkelt, många pratade om alla flyktingar som kom och medier skrev om det. Det här kan vara en svårare insamling på det sättet, men vi har inte upplevt det än. Jag tror att många ändå känner för dem och att det är viktigt att vi visar att det finns ett vilja att hjälpa.

Fakta: 

Några konstnärer som medverkar

• Ulrika Andersson, Carl Waite, Mark IOH Andersson, Iowichen, Anna Palmqvist, Helen Silvander, Hop Louie, Mange Hellberg och Angry Animals (Jessica Hallbäck själv).

• Andra upplagan av Art for aid hålls den 1 april på det konstnärsdrivna Galleri Momangen, Kocksgatan, Södermalm.

• Insamlingen till gatubarnen går via föreningen Habibi ­­– ung på gatan.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria