Staden laddar inför bilfri dag | Stockholms Fria
  • Swedenborgsgatan har varit avstängd för biltrafik under sommaren men är sig lik igen.
  • Daniel Helldén (MP), miljöborgarråd.
Stockholms Fria

Staden laddar inför bilfri dag

Snart stängs en del av innerstan av för bilar. Mesigt, det borde vara en dag i veckan, säger Cécile Everett från Naturskyddsföreningen i Stockholm.

Kampanjen ”I stan utan min bil” äger rum den 18 september och är en del av stadens deltagande i Europeiska trafikantveckan. Förra året var första gången Stockholm prövade en bilfri dag. Med vissa trafikproblem som följd.

– I år ska det fungera bättre, hoppas trafikborgarråd Daniel Helldén (MP). Det blev problem med avspärrningarna och vissa varutransporter släpptes på så det blev fler bilar i området än det var meningen. I år har vi ordentliga avspärrningar och bättre information till bilisterna. Vi hoppas att alla respekterar initiativet. Vi vill visa hur man kan uppleva staden på ett annat sätt och att vi börjar tänka på hur vi transporterar oss.

En enda dag räcker väl inte så långt?

– Det kan jag hålla med om, säger Daniel Helldén. Dagen handlar mycket om att visa upp hur det kan se ut. Men vi har andra projekt som successivt omvandlar staden. Sommargågatorna på Swedenborgsgatan och Rörstrandsgatan blev en otrolig succé. Bland boende men även för restauranger, vissa fördubblade sin omsättning. Vi har även satsat på att göra om parkeringsplatser till serveringar, klubbat en ny parkeringsplan och öppnat cykelgarage. Vi vill ta tillbaka gatorna till stockholmarna.

Cécile Everett från Naturskyddsföreningen i Stockholm som arrangerar en Cykelkarneval samma dag är positiv, men tycker att initiativet är lite tunt.

– I Paris och Bogotá stänger man av citykärnan för bilar varje söndag. Stockholm skulle kunna göra mycket mer. Sommargågatorna är en bra början, men man skulle kunna stänga av dem varje söndag. Då blir det som rökfria krogar: inte förrän man upplever det förstår man att det är fantastiskt. Och en bilfri dag borde vara på en lördag, söndag är vilodagen. De verkar vara rädda för kritik, så fort någon klagar backar man. Politikerna går att resonera med, men jag skulle önska lite mer mod och samarbetsvilja hos trafikkontoret.

Fakta: 

FAKTA

• Europeiska trafikantveckan äger rum 16–22 september. 1 600 städer deltar, varav 58 stycken i Sverige. Syftet är att inspirera städerna till mer hållbara transportstrategier.

• Det bilfria området gäller kl 9-18 och omfattar hela Gamla stan samt innerstadskärnan runt T-Centralen och Kungsträdgården. Munkbroleden och Vasabron hålls öppna för trafik. Inom det bilfria området blir det aktiviteter som parkour, guidade turer och cykelskola för barn.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria