• I föreställningen En hälsning till Lennart Hellsing är Hellsings dikter tonsatta av Nicolai Dunger och en lång rad artister deltar på scenen. På bilden Madeleine Grive tillsammans med Nicolai Dunger, Frida Hyvönen och Isak Sundström.
  • Experimentell bild av poeten SJ Fowler.
  • Anna Axfors, en av Sveriges just nu mest omtalade unga poeter.
Stockholms Fria

Ekologisk diktning och lyrik i musik

På söndag intar Stockholms internationella poesifestival Scalateatern och pågår i tre dagar. Vi har pratat med Madeleine Grive, konstnärlig ledare för festivalen.

Grattis på 20-årsdagen! Vad händer på årets festival?

– Det blir stor fest och allt från poesi och samtal till musikframträdanden står på programmet. I år har vi två teman: Först och främst vill vi uppmärksamma den nya strömningen med ekologisk diktning, där många och framför allt unga skriver om miljön och jordens framtid. Vi har bjudit in författare från ett flertal länder som skriver om naturen, miljön och planeten och det blir samtal och uppläsning på temat. Det är bråttom nu att göra något åt miljöförstörelsen, och det är många poeter som har förstått det.

– Dessutom återkommer vårt ständiga fokus på lyriken i musiken. Vi räknar såväl skriven dikt och estradpoesi som den som framförs till musik till litteraturgenren, så där är vi helt i linje med Svenska Akademien när de ger årets Nobelpris till Bob Dylan.

Hur reagerade du på det?

– Jag blev jätteglad men inte det minsta överraskad, jag har väntat på detta i säkert 20 år och tycker att det är ett väldigt inkluderande pris. Många som har lyssnat på Dylans musik genom åren känner nog en glädje i att nu också inkluderas i det litterära. Att det de uppskattar också kan ses som litteratur och att poesi angår alla och inte är något finare som befinner sig i en värld långt ifrån deras.

Tror du att det kan att öka intresset för poesi och dra mer publik till festivalen?

– Vi har mycket publik redan i dag, vilket jag tror kan bero på att vi är så öppna och har ett så blandat program. Vi bjuder in spännande internationella namn som är relativt nya för en svensk publik, samt kända svenska poeter och musiker som fokuserar på text. Jag tror att det är blandningen som lockar, samt att vi har en stark tillströmning av ungdomar i både publik och på scen.

Hur ser återväxten ut för poeter i nya generationer?

– Det är en kraftig återväxt. Intresset för poesi har har alltid varit stort bland unga, men min känsla är att det kanske är större än någonsin i dag. Jag tror att det kan bero på nya medier och hur vi uttrycker oss där, det kanske är så att det ligger närmre tillhands än tidigare. Det kan också vara en reaktion på att det är så mycket yta som sköljer över oss från medier och reklam, att skriva blir ett sätt att gå under den glättiga ytan och fördjupa tankar, idéer och känslor kring vad som händer i världen.

Vad utmärker samtida ung poesi?

– På många sätt är det samma slags teman som återkommer genom åren, men man förhåller sig till samtiden och där kan variationer uppstå. Vi har länge märkt en kraftig feministisk strömning där även transperspektivet finns med, men det allra nyaste är det ekologiskt-kritiska perspektivet som jag nämnde tidigare.

Svenska förortsmästerskapet i poesi som hölls nyligen i Rinkeby drog en storpublik. Vad tänker du kring att genomslaget för poesi är så stort i förorten?

– Det finns ett väldigt stort intresse för poesi generellt tycker jag och inte bara i förorten. Poesi är ett fritt sätt att uttrycka sig på vilket många verkar ha upptäckt. Det är mycket enklare än till exempel musik – det räcker med papper och penna, man behöver ingen stor studio för att komma igång. Och det finns många förebilder som unga kan inspireras av, som Silvana Imam och Erik Lundin för att bara nämna några musiker som skriver fantastiska texter. Men framför allt finns det alltid ett underifrånperspektiv i poesin, det är nog en stor anledning.

Sist men inte minst, vad får jag absolut inte missa?

– Åh, det är alltid den svåraste frågan! Men en sak jag kan tipsa om är Nicolai Dungers nyskrivna tonsättning av Lennart Hellsings dikter som framförs för allra första gången med massvis av artister på scen, som till exempel Ebbot, Frida Hyvönen, Markus Krunegård och Sarah Riedel. Det tror jag kan bli något alldeles extra.

Stockholms internationella poesifestival hålls på Scalateatern 20–22 november. Programmet hittar du på www.10tal.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria