Gatukonsten släpps in i värmen | Stockholms Fria
  • Eelco Virus färdigställer ett verk inför utställningen.
  • Nu har hyenorna fått flytta in på Wallery.
  • Jimmie Wall.
Stockholms Fria

Gatukonsten släpps in i värmen

Skandinaviens största utställning av gatukonst slår upp portarna på galleri Wallery den 17 mars.

Verk av närmre 100 konstnärer visas på utställningen KvadrArt. Vi frågade galleristen Jimmie Wall om vad som händer med begreppet när gatukonsten flyttar in.

Gatukonst på galleri, går det ihop egentligen?

– Jo men det tycker jag absolut att det gör. Bara gatukonst i sin naturliga miljö är autentisk, men när energin från den sitter kvar och det inte blir konstlat bara för att det hamnar på tavla så funkar det väldigt bra. Både jag och köparna märker direkt om skaparen har börjat tänka för mycket, då försvinner äktheten och det blir dålig konst helt enkelt.

Vad händer med genrens aktivistiska ådra?

– Jag tror att den offentliga utsmyckningen kommer att börja uppskattas mer när den får en ny publik. På bara några minuter tvättar man bort all gammal skit och fördomar mot målarna som spridits genom åren. Besökarna börjar förstå gatukonst när de ser den med mina ögon. Och som med all konst, när man får en bakgrund har man med det i sin värdering när man sedan ser till exempel graffiti på gatan.

Vilka konstnärer ställer ut, är det några namn som sticker ut?

– Bland de svenska är Olive -87 högst upp på listan, som var den som sålde mest på vår stora utställning i Hallonbergen förra året. En annan är Hellström street art som har börjat bli väldigt uppskattad den senaste tiden. Själv är jag jättestolt över Insane -57, en internationell konstnär som både jag och många andra precis har upptäckt och som verkligen är på gång. Vi vill vara uppdaterade med det som är på gång just nu, men visar också mer etablerade namn som Weik, Elcoo Virus, Klaas Lageweg, Zmogk och Ziggy.

Vad ser du själv fram emot att se?

– Hyenorna vid Stureplan, Sveriges i särklass bäst genomförda gatukonstverk, som har fått nya ägare efter att Trafikkontoret plockade bort dem 2011. De har sökt upp Wallery och vill ställa ut just hos oss och absolut ingen annanstans, så det är en klapp på axeln till mig som gallerist!

Ni väljer att visa alla verk utom skulpturerna i samma format, 110x110 cm. Varför?

– Tanken från min sida är att jag vill utbilda folk i den här fantastiska konstformen, och när allt får samma form kan man fokusera enbart på bilden istället för formatet. På det sättet ser man verkligen bredden och hur duktiga konstnärerna är. Sedan är det ju jäkligt snyggt och instagramvänligt också, och det skadar inte.

Riskerar man inte att något går förlorat när man standardiserar så?

– Tvärt om! Man ger konstnären en utmaning, de flesta mår väldigt bra av det och utvecklas när de får tänka nytt. Det får dem att testa sina gränser och hittills är det ingen som har klagat.

Hur mår gatukonsten i dag?

– Alla säger att det bubblar om konstformen, men själv säger jag att det har slutat bubbla nu. Jag sålde 150 verk förra året och fick mänger av besökare så nu är det en etablerad konstform precis som andra. Många av mina besökare börjar få upp ögonen även internationellt och ser vilka priser det handlar om, folk börjar se det som en investeringsform även i Sverige. Personligen har jag inget problem med det, vilket det säkert finns andra som har.

Fakta: 

Fakta

• Utställningen KvadrArt pågår den 18–26 mars och inleds med vernissage för inbjudna gäster den 17 mars kl 17. Utställningslokalen ligger på Regeringsgatan 42 i Stockholm, vägg i vägg med entrén till varuhuset NK.

• Läs vad SFT:s Kristian Borg tyckte om Wallerys stora utställning Umami som visades i Hallonbergen förra året: www.stockholmsfria.se/artikel/122936

• Mer om Hyenorna vid Stureplan kan du läsa här: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hyenorna_vid_Stureplan

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria