• Östlig förbindelse ska gå från Hjorthagen till Sickla och utgöra den sista delen i en motorvägsring runt Stockholms innerstad, hoppas förespråkarna.
Stockholms Fria

Tillfälligt stopp för omstridd motorväg

Den omstridda motorleden Östlig förbindelse ingår inte när Sverigeförhandlingen nu står klar för Stockholmsregionens del.

Ny spårvagn, ny tunnelbanelinje, ny tvärbanelinje och utbyggnad av Roslagsbanan – men ingen östlig förbindelse.

Efter ett år är den så kallade Sverigeförhandlingen klar för Stockholmsregionens räkning. Det blir en utbyggnad av tunnelbanan från Fridhemsplan till Älvsjö, en tvärbanelinje från Älvsjö till Flemingsberg samt en utbyggnad av Roslagsbanan till T-Centralen. Huddinge kommun lovar också att bygga 18 500 bostäder längs den nya tvärbanelinjen.

Tunnelbanan byggs ju redan nu ut med gula linjen som ska gå mellan Odenplan och Arenastaden i Solna. I den nya överenskommelsen ingår också en t-banestation i Hagalund på denna sträckning.

Vad som däremot inte ryms i förhandlingen är den omstridda Östlig förbindelse. Det är en motorväg som är tänkt att gå från Norra länken vid Värtan till Södra länken vid Sickla. Leden var en del i det så kallade Dennispaketet redan på 1990-talet men skrotades den gången.

Östlig förbindelse har ingått som en del i Sverigeförhandlingen, men bland andra Miljöpartiet är emot vägbygget. Daniel Helldén (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad skrev tidigare i år i en debattartikel i DN att planerna är ”ologiska, orimliga och fasligt omoderna” eftersom motorleden bygger på en ökning av biltrafiken med 50 procent.

Det statliga Trafikverket fortsätter dock att driva projektet. Men för att bygga Östlig förbindelse krävs bland annat full finansiering och ett särskilt beslut om byggstart från regeringen.

Sverigeförhandlingens storstadsförhandlingar började den 8 februari 2016 med syftet att förbättra kollektivtrafiken och öka bostadsbyggandet i Stockholm, Göteborg och Skåne. Senast den 31 december 2017 ska uppdraget slutredovisas.

Fakta: 

Sverigeförhandlingen

• Satsningen för Stockholmsregionen kostar totalt omkring 25 miljarder kronor. Stockholms läns landsting står för 8 miljarder.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria