• Amada Effio och Filip Lundin på Sopköket återvinner råvaror som annars skulle ha kastats bort.
Stockholms Fria

Ratade råvaror blir skolmat i Husby

Fryshusets skola i Husby ska få skolmat baserad på råvaror som mataffärer annars slänger. Resterna skänker eleverna till hemlösa.

Omkring 70 procent av allt som svenska livsmedelsbutiker slänger är fullt ätbart. Grönsaker kan ha skönhetsfläckar, andra varor har kantstötta förpackningar eller kort hållbarhet.

Genom att samarbeta med mataffärer ska cateringfirman Sopköket börja driva skolkök på räddade råvaror. Fryshusets skola i Husby är först ut. Under några omgångar av testlagning har de 60 eleverna fått mat tillagad på mellan 50 och 95 procent räddade råvaror.

– Man måste tänka väldigt kreativt i köket. Vi gör inga fasta veckomatsedlar utan dagsmenyer som bestäms senast dagen före nästa skoldag, när vi vet vad vi får, berättar Filip Lundin, Sopkökets grundare.

För att komponera rätter baserade på vad Sopköket råkar få in används en app som skapar helt nya recept baserade på vilka råvaror man matar in.

– Recepten är jättekonstiga! Vi har till exempel gjort en laxcocktail med wakame och russin och en zucchinichokladkaka. Det är en kreativ extrabooost i köket, säger Filip Lundin.

Skolmaten kommer att innehålla en stor andel frukt och grönt, men även kött och fisk nära utgångsdatum. För att ta tillvara alla råvaror ska Sopköket även använda traditionella metoder som syrning och fermentering, alltså jäsning.

– Det är viktigt för att förlänga livet på råvaror men också för att erbjuda kontinuitet, att veta att vi till exempel alltid har har kimchi, torkade bananskivor och chutney, säger Filip Lundin.

Sopkökets insats för att minska svinnet har inspirerat eleverna på Fryshusets skola att arbeta vidare i samma riktning.

– Eleverna har på eget initiativ skänkt det som blivit över till hemlösa i Husby. Det har blivit en stående grej, att olika elever kommer fram och frågar om de kan få ta med sig rester och ge bort. Det känns jättecoolt att de är så otroligt engagerade, säger Lundin.

Hittills har Sopköket drivits till stor del med hjälp av ett 40-tal volontärer, men nu är rekryteringen av avlönad kökspersonal nästan klar. Planen är att anställa två nyanlända kvinnor från området, berättar Lundin.

– De befinner sig utanför arbetsmarknaden och dessutom har de ofta en bakgrund med en stark matkultur, där man är bättre på att ta tillvara på allt. Där har vi mycket att lära. Det är ett stort kompetenssvinn som vi vill ta till vara på.

Redan innan skolmaten i Husby är igång har Filip Lundin vidare planer. I Sopkökets andra kök i Sickla ska han starta en restaurang tänkt att hålla öppen i samband med att Nobelberget håller en månatlig marknad under våren. Planen är att allt i restaurangen ska vara återanvänt.

– Vi ber nu våra facebookföljare hjälpa oss att bygga vår framtida restaurang i Sicklaköket. Det är en gammal skolmatsal som idag ser ut som ett sjukhus. Vi är i behov av porslin, stolar bord. Udda tallrikar gör inget. Det är ju det vi står för.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Stockholms Fria