• Stockholm tänkte ansöka om att hålla vinter-OS men slopar planerna. Bilden är från Kungsträdgården efter OS i Sotji 2014.
Stockholms Fria

Inget vinter-OS i Stockholm

Socialdemokraterna ville ha vinter-OS men släpper nu planerna efter kritik från övriga majoriteten och oklarheter i planerna.

I slutet av januari presenterade finansborgarråd Karin Wanngård (S), arbetsmarknads- och idrottsborgarråd Emilia Bjuggren (S) samt Jesper Ackinger, vice vd på Stockholm Business Region, en utredning av stadens möjligheter att hålla i vinter-OS 2026. Trion hävdade att OS var fullt förenligt med social, ekonomisk, miljömässig och demokratisk hållbarhet och att det fanns stora värden för staden.

– Sådant här skapar otroligt många jobb, tillväxt och en rullning i ekonomin som vi behöver. Det skulle göra att Stockholm blir synligt i hela världen, sade Karin Wanngård till Sportbladet.

Enligt utredningen skulle ett vinter-OS i Stockholm kosta 13,6 miljarder i driftskostnader, 2,2 miljarder i investeringar och 60 miljoner bara för ansökan.

Kritiken kom direkt från såväl alliansen som den egna majoriteten. Feministiskt initiativ menade att staden ska prioritera välfärd och betonade också att frågan inte var förankrad bland övriga majoritetspartier, utan endast drivits på av Socialdemokraterna. Moderaterna och Liberalerna varnade för osäkerhet kring ekonomin och Centern framhöll demokrati- och miljöaspekter samt att OS-byn måste bli en del av stadens reguljära bostadsbyggande.

Och nu backar alltså Socialdemokraterna från planerna. Miljöpartiet menar att evenemanget riskerar att inte klara de miljö- och klimatkrav som staden har satt upp och bland annat kan påverka känsliga naturmiljöer. Därför säger MP nu nej till ett OS i Stockholm.

Enligt Socialdemokraterna kommer beslutet eftersom detaljerna kring IOK:s nya regelverk Agenda 2020 försenats, varför ”tiden blir för kort för att få fram tillräckliga analyser för de frågeställningar som flera aktörer ställt”.

– Tyvärr är vi ensamma om att tydligt ha tagit ställning för ett OS i detta läge, säger Karin Wanngård (S).

I juli 2019 fattar IOK beslut om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm ratar vegodag i skolan

”Jag avskyr symbolpolitik och vill inte tvinga barn att äta vegetariskt om de vill äta allsidigt”, säger skolborgarråd Olle Burell (S).

© 2024 Stockholms Fria