Vild sopstrejk mot lönedumpning | Stockholms Fria
  • Runt 100 sopåkare gick ut i vild strejk på onsdag morgon.
Stockholms Fria

Vild sopstrejk mot lönedumpning

100 sopåkare har gått ut i vild strejk i protest mot att Renonorden vill sänka deras löner och samtidigt utöka arbetsuppgifterna.

Omkring 100 sopåkare med 80 sopbilar lade på onsdag morgon ner arbetet på Varuvägen i Älvsjö. De anklagar företaget Renonorden, som har vunnit upphandlingen för sophämtningen i Stockholm från den 1 oktober för lönedumpning.

– De vill sparka godtyckligt, sänka lönen och öka arbetsbelastningen, säger Jan Spanedal, fackklubbsordförande för Transport.

Att strejken blossar upp just nu beror på att Renonorden bett om information om vart alla nycklar som krävs för arbetet går, enligt Jan Spanedal:

­– Det har vi lärt oss på egen hand. Nu vill de ta vår kunskap och sätta i datasystem, för att kunna sparka oss.

Eftersom fredsplikt råder för sopåkarna uppmanar han dem att återgå till arbetet. Under dagen försöker parterna komma överens, och sitter i skrivande stund i förhandlingar. Drabbade områden är bland annat Kungsholmen, Vasastan, Bromma och Östermalm.

Men stockholmarna behöver inte oroa sig för sopkaos, enligt Katarina Johansson, chef för enheten insamling och behandling på Stockholm vatten och avfall.

– Jag är inte orolig. Är sopåkarna missnöjda med sina villkor får våra entreprenörer komma till rätta med det. Vi har en handlingsplan och har kunnat hantera strejk under sex veckor tidigare. Såklart ska soporna hem, säger hon.

Renonorden har avböjt att kommentera konflikten.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria