• "Jag tycker det är otroligt viktigt att vidhålla att det i första hand är den enskildes ansvar att skaffa bostad", säger kommunalråd Josefin Malmqvist (M).
  • En av vårens demonstrationer mot att barnfamiljer måste flytta från kommunala bostäder utan att ha nånstans att ta vägen.
Stockholms Fria

Kommunalråd: ”Vi har inga bostäder att dela ut”

De tio bostadslösa barnfamiljerna i Sundbyberg ingår inte i kommunens handlingsplan mot hemlöshet, och är själva ansvariga för att skaffa bostad, säger kommunalråd Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

– De här personerna har bott i korttidskontrakt som de har skrivit på själva. De har varit medvetna om det en längre tid och då har man själv ansvar att ställa sig i bostadskö och söka bostad. Som enskild måste man vara beredd att titta även utanför sin stadsdel.

De flesta av de här personerna har inte haft chans att stå i bostadskö så länge eftersom de kom hit som flyktingar.

– Jag tycker det är otroligt viktigt att vidhålla att det i första hand är den enskildes ansvar att skaffa bostad. Sedan kan socialtjänsten bevilja tillfälligt boende om man har barn. Jag tror att det är farligt om vi gör långsiktiga permanenta undantag och låter vissa gå före i kön. Det skickar märkliga signaler.

I Sundbybergs handlingsplan mot hemlöshet är kommunens målsättning att ”inga barn ska behöva bli direkt berörda av avhysning” och att socialtjänsten ska ta hänsyn till barnperspektivet. Hur rimmar det med att tjugo barn nu står utan hem?

– Vi använder socialstyrelsens definition av vad hemlöshet är, och då är de här barnfamiljerna inte inte vräkta, eftersom deras kontrakt löper ut enligt plan. Riskerar man att bli vräkt för att man till exempel inte kan betala hyran går andra processer igång.

Så barnen har blivit hemlösa på ”fel” sätt för att omfattas av er handlingsplan?

– Handlingsplanen omfattar även de som akut inte har någonstans att ta vägen och de har förekommit i diskussionen. Det är klart att vi inte vill ha barnfamiljer sovande på gatan, men vi har inga bostäder att dela ut. Nästan alla har ju hittat andra boendelösningar.

Ingen har hittat en långsiktig boendelösning. Är det lämpligt med hotell eller att flytta runt från dag till annan med småbarn?

– Det är inte optimalt, och därför jobbar vårt sociala bo-team med att hjälpa folk att söka på Blocket och ställa sig i bostadsköer. Så här ser det ju ut generellt på bostadsmarknaden. Förstahandskontrakt är ganska få förunnat. Men är det akut hjälper vi till med tillfälliga lösningar.

Ert kommunala bostadsbolag ska sälja ut 1 500 hyresrätter, vilket gör det ännu svårare för fattiga att hitta bostad. Varför gör en rik kommun det?

– Jag menar precis tvärtom, att ombilda är en möjlighet för de individer som bor i hyresrätt att göra bostadskarriär. Samtidigt bygger vi både bostadsrätter och hyresrätter. Förra året färdigställde vi 50/50. Vi tror på blandade bostadsformer.

En småbarnsmamma som måste flytta kallar detta ”social rensning” och tycker att er politik slår mot de svaga. Hur ser du på det?

– Jag delar absolut inte bilden. Vi stöttar de som söker kontakt med oss. Vi har bo-sök-skola, vi hjälper till med att skriva referenser, men bostadsmarknaden är tuff. Väldig många grupper har det svårt att hitta bostad. Det vi behöver är fler bostäder och vi i Sundbyberg bygger mest i landet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria