• Sebastian Thelander Sjöstrand, Carolina Oscarsson och Tora Enkvist uppklädda för shadow cast.
Stockholms Fria

Klä ut dig och skrik glåpord vid Sveriges första shadow cast

För fem år sedan visades kultfilmen The Rocky Horror Picture Show med publikdeltagande på Zita i samband med Prideveckan. Efter första årets succé har det blivit en återkommande tradition. För att fira 5-årsjubileet blir det stort baluns på Södra teatern – och dessutom Sveriges första officiella shadow cast.

– En shadow cast är en vidareutveckling av publikdeltagandet, där en ensemble spelar med i filmen framför duken samtidigt som publiken deltar precis som den vill, förklarar Tora Enkvist, konstnärlig ledare och regissör för evenemanget på Södra teatern.

– I USA har det varit tradition med uppstyrda shadow cast-shower sedan början av 1970-talet och det finns i flera europeiska storstäder, men här har det aldrig gjorts tidigare vilket är lite av en gåta eftersom publikdeltagande-visningar anordnas regelbundet på flera orter i landet, fortsätter hen.

Historien om The Rocky Horror Picture Show är värd att repetera för den som inte hört den förr. B-filmen, som hade premiär på biograferna 1975, var från början en flopp, publiken buade och kastade skräp mot duken, kritikerkåren hånade den och biljettintäkterna uteblev. Men när den något år senare började visas vid midnatt på salonger i New York fick den ett stort genomslag. Med en helt ny publik som snarare tilltalades av taffligheten i falsksången och den kitschiga storyn blev midnattsvisningarna snart mer av fest än biobesök. Folk började sjunga med, kasta saker på duken och ropa skällsord till karaktärerna.

– Efter ett tag började folk springa fram till bioduken och framträda, klä ut sig och öva in scener och det är från skuggorna som kastas på duken som namnet shadow cast kommer. De mer uppstyrda framträdandena blev ett sätt att undvika totalt kaos, berättar Tora Enkvist.

Att det skulle existera något liknande i samband med andra filmer än är inget Tora Enkvist har hört talas om, det här är ett fenomen som verkar unikt för just The Rocky Horror Picture Show.

– Min tes är att eftersom filmen i sig är en b-film där tar det bort spärrarna som hade funnits där om allt var perfekt. Att den dessutom handlar om normbrytande personer och udda existenser gör att den funkar väldigt bra att våga frigöra sig till. Midnattsvisningarna har blivit en frizon där man får vara som man är, säger Tora Enkvist, som också tror att det är en förklaring till att den fortfarande är så populär.

– Den är så tidig med att vara så queer som den är, allt är lite fult och skevt, kläder sitter snett och folk dansar fel, men ändå får alla vara med och ifrågasätts inte. På det sättet är den väldigt före sin tid, säger Tora Enkvist.

Filmen är delvis problematisk och självklart daterad, det har hänt mycket sedan 1975 och på många sätt är den både omodern och direkt fördomsfull. I USA finns röster som aktivt går emot visningarna och menar att de har kidnappats av cis-personer som gillar att spöka ut sig och därmed medverkar till att förlöjliga transpersoner, men Tora Enkvist håller inte riktigt med om det.

– Hbtq-rörelsen har alltid växlat mellan att vilja passa in och att ha en mer aggressiv approach. Vägran att anpassa sig är gemensamt för filmen och den tid vi lever i i dag. Jag gillar inte heller när cis-personer kapar en bra transkaraktär, men i den här filmen äger just den karaktären rummet, hela biosalongen är hans kungarike. Cis-personerna är där på ren nåder, och det tror jag att de vet, säger Tora Enkvist och fortsätter:

– Det är liksom ingen diskussion att Brad i filmen, från början en heterokille, plötsligt ligger med en transperson. Det är liksom bara kul att han får ligga. Och det är så himla ovanligt i filmer om trans även i dag, att det inte bara utmålas som ett problem.

Evenemanget på Södra teatern är ett samarbete mellan nattklubben Moxy och biografen Zita, och så Nille Fulproduktion där Tora Enkvist har sin bas, som är anlitade för att genomföra själva shadow casten. Mycket humor och riktigt snygg dans är något hen kan utlova redan nu.

– Det blir mycket skoj, trams och snusk – roligt, riktigt vulgärt, och mycket sång och dans!

Tora Enkvist uppmanar alla som vill att klä ut sig ordentligt och mer än gärna sjunga, mima och dansa med i showen, bara man håller sig på sin plats i lokalen och inte rusar fram till duken. Men trots all historia och allt nörderi behöver man inte vara orolig om man inte har några förkunskaper, försäkrar Tora Enkvist.

– Man kan delta genom att ta med sig en påse ris att kasta på duken eller ett par diskhandskar att daska med, men man kan också komma även om man inte ens har koll på vad det är man är med på. Det kommer att vara så många som sjunger med att det inte lär märkas i publikhavet. Åtminstone är det vad vi hoppas!

The Rocky Horror Pride Party på Södra Teatern/Kägelbanan äger rum fredag den 4 augusti.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria