Ekoägg med dioxin oroar odlare
Förra veckan rapporterade Livsmedelsverket att dioxinhalterna i ekoägg är större än i ägg från burhöns. Nu sänker jordbruksorganisation Lantmännen andelen fiskmjöl i ekologiskt hönsfoder, som kan vara en orsak till skillnaden, med 30 procent.
Larmrapporter om dioxin i livsmedel tycks bli allt vanligare. I fredags offentliggjorde Livsmedelsverket nya fakta som kan innebära ett bakslag för miljörörelsen och ekobönderna.
Fredagens rapport, som ingår i Livsmedelsverkets årliga kontrollprogram, visar att det finns mer dioxin i ekoägg än i ägg från burhöns. Analyser i andra EU-länder har visat samma sak.
Det är oklart varför dioxinhalterna i ekoägg är högre. Skillnaden förbryllar forskarna. Livsmedelsverket ska tillsammans med Jordbruksverket ta ytterligare prover, men anger redan nu tre möjliga anledningar:
- Utehöns kan få i sig mer dioxin när de äter jord och maskar
- Fodret vid ekologisk produktion kan innehålla mer dioxin
- Kontakten med ströbädden kan ge äggen högre dioxinhalter
Flera representanter för branschen reagerar över att det är just den ekologiska produktionen som drabbas av miljögifter.
- Det är fruktansvärt och oacceptabelt, säger Lena Söderberg, vd för Krav. Vi måste se till att hitta källan. En av våra åtgärder blir att ta kontakt med fodertillverkare.
På måndagen bestämde organisationen Lantmännen att dra ner på fiskmjölet i hönsfoder med 30 procent. Fiskmjöl är en viktig råvara i ekologiska foder, men samtidigt alltså en möjlig riskkälla för dioxin.
- Fisk är en viktig råvara i ekologiska foder eftersom vi i dessa foder inte kan använda rena aminosyror för att få en tillräckligt bra proteinsammansättning, säger Arne Almgren på Lantmännen.
Coop, som har en miljövänlig profil och inte säljer ägg från burhöns, ser resultaten som olyckliga.
- Det är orättvist att det drabbar de odlare som tar ett miljöansvar, säger presschef Magnus Frisk. Men det gör att miljöfrågorna blir ännu viktigare. Vi måste fråga oss vilken produktion vi vill ha - om fler odlade ekologiskt skulle det troligen inte bli så här.
Skadar det försäljningen?
- Det är klart att det finns en sådan risk, säger Magnus Frisk.
- Självklart måste konsumenterna reagera om det är nödvändigt. Men vi oroas över dioxinerna, inte försäljningen, säger Lena Söderberg.
Ekoböndernas intresseorganisation Ekologiska lantbrukarna ställer sig frågande till resultaten. Man avvaktar fortsatta provtagningar, men instämmer i misstanken att de höga dioxinhalterna beror på fiskfodret. Att byta ut fisken mot andra ingredienser är en åtgärd som går snabbt att genomföra om det skulle behövas, menar ekobönderna.
Livsmedelsverket tog i sin undersökning åtta prover av ägg under hösten 2003, varav fem på ekologiska ägg. Ekoäggen hade halter från 0,6 till 3,1 pikogram dioxin per gram fett, medan ägg från burhöns låg på cirka 0,6 pikogram per gram fett. Det finns i dag inget gränsvärde som gäller ägg från frigående höns, men den 1 januari 2005 börjar gränsvärdet om 3 pikogram som gäller övriga produktionssystem inom äggindustrin gälla även dessa. Ekoäggen ligger alltså något över EUs kommande gränsvärde.
Livsmedelsverket har länge utfärdat kostrekommendationer för fet fisk med tanke på dioxinhalterna. Enligt Livsmedelsverket finns det ingen risk för att äta ägg inom rekommendationerna.
FAKTA Dioxin
* Dioxin är ett miljögift som kan lagras i fettvävnader på växter, människor eller djur.
* Giftet uppstår vid förbränningsprocesser, klorblekning av papper, från bilavgaser med mera.
* Det finns klorerade och bromerade dioxiner. De klorerade innehåller klor. De bromerade bildas förmodligen via bromerade flamskyddsmedel, som används i industrin.
* Befolkningen exponeras i dag mindre för dioxiner än i början av 1970-talet.
Källor: Naturskyddsföreningen och Livsmedelsverket