Stockholms Fria

Två helt olika CIA

Två amerikanska filmer som båda handlar om CIA visades under festivalen i Berlin. Itty Bitty Titty Committee och The Good Shepherd är nog så olika som två filmer kan bli.

The Good Shepherd är Robert de Niros andra film som regissör efter den rosade A Bronx Tale (1993).
Edward Wilson (Matt Damon) var en lysande student på Yale och gick 1939 med i Skull and Bones society, en sluten organisation för framtida politiska ledare. Filmen skildrar dels det politiska spelet och Wilsons medverkan i uppbyggandet av Central Intelligence Agency (CIA), dels de personliga uppoffringarna.
De Niro ville göra en realistisk skildring, inte enbart ännu en spionfilm. I stort lyckas han med sitt uppdrag, trots ett onödigt parallellberättande och avsaknad av trovärdighet i Damons 20-åriga förändring utan en tillstymmelse till smink (som tur är har han olika glasögon). Efter att ha sett denna stora produktion, som inte känns så lång som de tre timmar den faktiskt är, är det svårt att lita på någon...

Tillit är inte heller helt lätt i Jamie Babbits (But I"m a Cheerleader, 1999) helt suveräna CIA-film Itty Bitty Titty Committee. Filmen är en lågbudgetproduktion sponsrad av den ideella organisationen Power up. Eftersom det i dag anses vara fult att använda ordet feminist, vill Babbit särskilt nå unga flickor. Filmen har således både flirtig attityd, inspirerande musik och en bra agenda.
Anna (Melonie Diaz) är en vilsen lesbisk tjej som just blivit dumpad av sin flickvän. Men så träffar hon på Sadie (Nicole Vicius) under ett sabotage på Annas arbetsplats (en plastikoperationsklinik). Anna blir betagen av Sadie och tackar ja till att komma på ett möte med den feministiska aktionsgruppen 'Clits in Action' - CIA. Anna blir snabbt politiskt medveten, samtidigt som hon faller för Sadie.
Det är en uppmuntrande och hoppfull film om en bättre, och definitivt roligare, framtid.
Som undertiteln till Itty Bitty Titty Committee lyder: varje generation behöver en revolution. Låt oss hoppas att det blir mer av 'Clits in Action' och mindre av politiska maktspel!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tillåtande filmfestival söder om Themsen

Söder om Themsen, i det livfulla området South Bank, ligger brittiska filminstitutets biograf, National Film Theatre. Här har den 21:a upplagan av London Lesbian & Gay Film Festival nyligen rundats av. Cindy Carlsson guidar till flippar och floppar.

Ett ständigt sökande efter mening

Sökandet kan sägas vara centralt för många filmer på årets filmfestival i Berlin, och särskilt sökandet efter kärlek och mening med livet. Gripande var Bettina Blümners dokumentärfilm Prinzessinnenbad (Pool of Princesses), som följer tre femtonåriga flickor som växer upp i Kreuzberg, en stadsdel i Berln.

Sköna färger och former från Japan

I geishans värld, liksom i den värld som många kvinnor lever i, betyder en man finansiell trygghet. I Chiyos fall betyder det även vänlighet och en fadersgestalt.

© 2024 Stockholms Fria