• Pierre Dulaine (Antonio Banderas) lär stökiga elever att dansa.
Stockholms Fria

Underhållande dansfilm om man blundar för klichéerna

Stökiga high school-elever, romanser, gängbråk och dans. Det är ingredienserna i stereotypa men underhållande Take the lead.

Pierre Dulaine tar sig an ett nytt uppdrag - att lära stökiga high school-elever att dansa sällskapsdans. Han får inget varmt välkomnande av eleverna, men det får han säkerligen av publiken, då han spelas av Antonio Banderas.
Efter en trög start får Dulaine en typ av mentorsroll och hans budskap börjar göra sig synligt - tillit, respekt och kärlek. Och att allt är möjligt bara man kämpar för det. Förutom dans innehåller filmen både romanser, gängbråk och utanförskap. Visst kan det låta en aning för mycket, men resultatet är allt annat än tokigt. Speciellt när man tänker på att det är regissören Liz Friedlanders spelfilmsdebut.

Filmen bygger på en verklig berättelse om Pierre Dulaine, som i verkligheten undervisar mindre barn. Att välja att fokusera på ungdomar var definitivt ett klokt val. Men det går inte att hjälpa att man undrar: kan det verkligen vara så stökigt på en skola?
Stundvis känns det väl stereotypt. Kanske inte heller mångfacetterad, men definitivt suverän i sin roll, är Alfre Woodard (den senaste inflyttade grannfrun Betty Applewhite i Desperate Housewives), som rektor på den allt annat än lugna och framgångsrika skolan.
Tycker du om dansfilmer så är Take the Lead ingen besvikelse. Dessutom är det en motiverande film och om man blundar för förutsägbarheten och en och annan kliché så är filmen riktigt underhållande.

Fakta: 

Take the lead
Regi: Liz Friedlander
Manus: Dianne Houston
I rollerna: Antonio Banderas, Rob Brown, Yaya DaCosta, Alfre Woodard m fl.
Distributör: SF

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tillåtande filmfestival söder om Themsen

Söder om Themsen, i det livfulla området South Bank, ligger brittiska filminstitutets biograf, National Film Theatre. Här har den 21:a upplagan av London Lesbian & Gay Film Festival nyligen rundats av. Cindy Carlsson guidar till flippar och floppar.

Två helt olika CIA

Två amerikanska filmer som båda handlar om CIA visades under festivalen i Berlin. Itty Bitty Titty Committee och The Good Shepherd är nog så olika som två filmer kan bli.

Ett ständigt sökande efter mening

Sökandet kan sägas vara centralt för många filmer på årets filmfestival i Berlin, och särskilt sökandet efter kärlek och mening med livet. Gripande var Bettina Blümners dokumentärfilm Prinzessinnenbad (Pool of Princesses), som följer tre femtonåriga flickor som växer upp i Kreuzberg, en stadsdel i Berln.

Sköna färger och former från Japan

I geishans värld, liksom i den värld som många kvinnor lever i, betyder en man finansiell trygghet. I Chiyos fall betyder det även vänlighet och en fadersgestalt.

© 2024 Stockholms Fria