• Alex Berthelsen och Ulf Slotte håller upp en banderoll som de målat inför dagens demonstration mot slopandet av enhetstaxan.
Stockholms Fria

Fuskåkarnas intresseförening har blivit seriös debattör

Organisationen Planka.nu föddes när SL år 2001 höjde priset för ett månadskort till 500 kronor. Från början vägrade medierna att skriva ut organisationens namn, i dag uppfattas den som en seriös aktör och tillfrågas när tidningar skriver artiklar om kollektivtrafikens finansiering. Nu höjer SL sina taxor igen. Planka.nu svarar med att sänka sina.

Det är liv och rörelse i Planka.nus lokaler vid Hornstull. Den 1 april slopar SL enhetstaxan och höjer sina priser. Planka.nu svarar med att anordna en demonstration för skattefinansierad kollektivtrafik. Något som betyder att banderoller ska målas, affischer tryckas och dussintals andra detaljer ombesörjas.
– Just nu ägnas all energi åt demonstrationen, säger Alex Berthelsen från organisationen. Sedan får vi återhämta oss i någon månad innan vi sätter igång med något annat.
Förutom demonstration tar Planka.nu tillfället att pika landstingspolitikerna lite extra i samband med att enhetstaxan avskaffas. När SL höjer priserna sänker organisationen kostnaden för medlemskap i sin försäkring för avgiftsstrejkande.
– Det är en kampanjgrej från vår sida, säger Ulf Slotte från organisationen och ler. Vi sänker våra taxor när de höjer sina.

Medlemsantalet i Planka.nus försäkring, p-kassan, är intimt förbundet med kostnaderna för att resa med SL.
– I mars 2004, när SL höjde priset på månadskortet till 600 kronor, så fördubblades nästan vårt medlemsantal, säger Alex Berthelsen. Bara nu i januari när de höjde kontantpriserna fick vi 80 nya. Och det lär ju öka igen nästa vecka.
Men hur stor medlemstillströmning de nya höjningarna leder till menar Planka.nu är svårt att spekulera i.
– Den här höjningen ser annorlunda ut, säger Ulf Slotte. Månadskortet höjs bara med 20 kronor, men totalt är det en ganska stor höjning. Man lyfter ju bort SL-kort ur socialbidragsnormen och avskaffar gratis kort för gymnasieelever.

Om dessa grupper kommer att söka sig till p-kassan är osäkert. Men Planka.nu menar att landstingsmajoritetens politik ändå ger större utrymme för organisationens eget opinionsbildande arbete. P-kassan är Planka.nus kärnverksamhet, men den har också varit en hävstång för att lyfta diskussionen om skattefinansierad kollektivtrafik.
– Vi har ju lyckats få uppmärksamhet genom att agera provokativt, men sedan lyckats orientera den uppmärksamheten mot våra frågor, säger Ulf Slotte.
Det har varit ett tidskrävande arbete. Massmedia vägrade länge att skriva ut ordet Planka.nu av rädsla för att locka besökare till hemsidan med samma namn. Och de första åren var tongångarna ofta hårda när organisationen arbetsmetoder diskuterades.

Så sent som 2004 kallade SL:s dåvarande vd Lennart Jangälv plankare för ohyra i SVT:s nyhetsprogram ABC.
I en intervju med tidningen Arbetaren från samma år anklagade landstingsrådet Anna Kettner (s) Planka.nu för att stjäla från ungdomar, förortsbor och kvinnor.
I dag ler Planka.nus medlemmar igenkännande åt citaten. Situationen har förändrats, och etablerade medier drar sig inte längre för att kontakta organisationen när ämnen som rör nolltaxa ska avhandlas.
– Det har blivit accepterat att skriva om oss, säger Ulf Slotte. Medierna har lämnat moralfrågan bakom sig.
– Nu handlar det om vilka åsikter vi har istället, tillägger Alex Berthelsen.

Planka.nu såg ursprungligen dagens ljus som en kampanj inom Syndikalistiska ungdomsförbundet i Stockholm. I dag står organisationen på egna ben, såväl ekonomiskt som i den offentliga debatten. Och visar inga tecken på att sluta vara en nagel i ögat på SL.
– Det har utvecklats till ett litet monster, säger Alex Berthelsen och skrattar.

Fakta: 

Planka.nu
Föddes efter att SL i september höjde priset för ett månadskort till 500 kronor.
Försäkrar avgiftsstrejkande kollektivtrafikanter och arbetar opinionsbildande för en helt skattefinansierad kollektivtrafik.
Har omkring 500 betalande medlemmar.
Använder överskottet från p-kassan till att stödja gömda flyktingar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2025 Stockholms Fria