Afa bakom reklamkupp i tunnelbanan | Stockholms Fria
  • Antifascistisk aktions falska SL-affischer.
Stockholms Fria

Afa bakom reklamkupp i tunnelbanan

Connex samarbetar med Migrationsverket för att få fast papperslösa asylsökande i färdbeviskontrollerna på tunnelbanan. Det hävdar antifascistiska Afa i ett reklamsabotage som genomfördes i tunnelbanan i torsdags kväll.

I mitten av mars plockade en grupp aktivister ner reklamen i tunnelbanan och ersatte den med budskap riktade mot Migrationsverket. I torsdags slog gruppen till igen. Under eftermiddagen sattes aktivisternas egna affischer upp i vagnarna på tunnelbanans röda linje och på olika stationer. Nätverket Antifascistisk aktion, Afa, tar på sig ansvaret för reklamsabotaget.

Affischerna är utformade som SLs egna, med information om den nya trygghetstjänsten, men här är budskapet kraftigt ironiskt. I stället för skadegörelse och otrygghet handlar de nya affischerna om hur SL diskriminerar flyktingar och låginkomsttagare.

Bland annat hävdas det att SL samarbetar med Migrationsverket och sätter dit papperslösa som fastnar i biljettkontroller i tunnelbanan.

- Det är faktiskt för djävligt, SL och Connex har ju ingenting med Migrationsverket att göra, säger SLs pressekreterare Maria Adolfson till DN. Om man inte inser att SLs inte har något med flykting- och fördelningspolitiken att göra, så är man faktiskt dum i huvudet.

Maria Adolfsons åsikter delas dock inte av Afa.

- SL och Connex samarbetar med snuten som i sin tur samarbetar med Migrationsverket. Så även om biljettkontrollanterna inte ringer direkt till Migrationsverket när de tar fast en papperslös, så blir konsekvenserna desamma, säger en kvinna från Afa.

Det militanta nätverket Afa förknippas ofta med våldsamma aktioner mot högerextremister. Enligt den kvinna SFT talat med är det bara en del av verksamheten.

- Med den här kampanjen vill vi slå mot den institutionella rasismen. Nazisterna är bara en liten del av problemet, säger hon.

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2021 Stockholms Fria