Fria.Nu

Två friade efter kravallerna i Rosengård

Malmö tingsrätt frikänner två personer som åtalats efter upploppen i Rosengård den 18 december. I båda fallen underkänner tingsrätten hur polisen identifierat männen.

En 21-årig man från Rosengård stod åtalad för våldsamt upplopp och för att ha drivit på när polisen attackerades, brutit upp stenar som andra skulle kasta och för att själv ha slängt en fem kilo tung cementplatta på en polisman. Han frikändes helt från anklagelserna efter att Malmö tingsrätt riktat skarp kritik mot hur polisen identifierat honom.

”Rikspolisstyrelsen har utarbetat en metod för vittneskonfrontationer som både ger en modell för genomförandet och kriterier för en utvärdering. Det är anmärkningsvärt att polisen i detta fall har försummat att begagna sig av denna metod, då den torde vara väl känd i reguljärt polisarbete”, skriver den i sin dom.

21-åringen, som under kravallerna kallades för ”Randiga tröjan” eller ”apajävel” greps efter tips till polisen. Polisen identifierade honom genom att efter tipset titta på en passbild av honom, utan att ha med bilder på fler att välja mellan, och det är det förfarandet som nu kritiseras av tingsrätten.

21-åringen, som suttit häktad sedan han åtalats, släpptes efter domen fri.

Även identifieringen av den åtalade 18-åringen från Höllviken underkänns, eftersom polisen inte hade den maskerade misstänkte i sikte hela tiden från det att han kastade en sten på polisen tills att han greps. Tingsrätten skriver i sin dom att han, förutom att vara maskerad, bar kläder vilka förmodas kunna stämma in på många andra som deltog i upploppet, vilket gör identifieringen osäker.

Vice chefsåklagare Bo Birgersson kommer att överklaga frikännandet av 21-åringen, men har ännu inte bestämt sig för om han kommer att överklaga friandet av 18-åringen.

I mars hålls en rättegång mot en tredje åtalad efter upploppen, en 22-åring från Lund som åtalas för förberedelse till misshandel, då han ska ha ställt en kasse med tomflaskor i anslutning till kravallerna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sophämtarna stäms i Arbetsdomstolen för sin vilda strejk

Nu stämmer Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, de sophämtare som kör för Liselott Lööf AB, Ragnsells och Hellstens i Arbetsdomstolen för att de brutit mot gällande kollektivavtal i och med den olovliga strejken som inleddes i fredags. Även sophämtarna på det fjärde företaget som hämtar sopor i Stockholm, Resta, strejkar men inkluderas inte i stämningen eftersom företaget inte är med i BA.

Fria.Nu

EU driver på om bättre luft på Hornsgatan

Sverige varnas av EU-kommissionen för höga partikelhalter på flera orter i Sverige.

– Vi tycker att det är lyckligt att kommissionen går på staten, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen som driver frågan om den dåliga luften på Hornsgatan för fem familjers räkning.

Analys: Energiöverenskommelse utan stabilitet

Ett historiskt dokument som gör Sverige världsledande eller ett monumentalt miljösvek? Meningarna om regeringens klimat- och energiöverenskommelse går vitt isär. Får inte regeringen med sig socialdemokraterna på överenskommelsen riskerar den i vilket fall som helst att falla vid nästa val.

Fria.Nu

Gaza solidaritet fortsätter sin kampanj för fred

Omkring 10 000 personer deltog i lördagens demonstration på Sergels torg mot Israels angreppskrig mot Gaza.

– Varför lyfter inte media fram att vi under en svår situation lyckats ena så många människor under gemensamma paroller? säger Dror Feiler, en av arrangörerna.

Nätverket Gaza solidaritet kommer att fortsätta med sin kampanj, bland annat med demonstrationer varje lördag.

© 2024 Stockholms Fria