Stockholms Fria

Vattenfalls vd färgbombad av Gula arméfraktionen

Vattenfalls vd Lars G Josefsson fick gröna färgbomber kastade på sig under onsdagens presskonferens i samband med Vattenfalls årsstämma och presentation av delårsrapport, vilka hölls i Berns.

Fyra personer greps av polis på plats för aktionen. Gula arméfraktionen, som ”består av de 240 480 gula plastfigurer som Vattenfall skapade i sin smutsiga ’greenwash’-kampanj”, men som slagit sig fria ”och har svurit på att slåss till sista figur mot Vattenfall” tog i ett pressmeddelande på sig aktionen:

”I dag invaderade den Gula Arméfraktionen Vattenfalls presskonferens och mulade Lars G Josefsson och Co med grön färg när de snackade skit inför media på sin årsstämma för att uppmärksamma hur de försöker framstå som att de har lösningen på klimatkrisen, när de i själva verket är de som är problemet. Vi vägrar stå och se på medan de driver oss mot undergång!”

Gula arméfraktionen menar att Vattenfall aldrig kan bidra till en lösning på klimatproblemen, tvärtom: ”All ekonomisk tillväxt är direkt kopplad till ökad förbrukning av olja och kol. Vattenfalls vd Lars G Josefsson uttrycker tydligt denna logik: ’Att bygga ut de förnyelsebara energikällorna är dyrt’, säger han. ’För att ha råd med det måste Vattenfall satsa stort på den lönsamma kolkraften.’”

Vattenfalls vd Lars G Josefsson säger till TT att aktivisternas metoder är oacceptabla och att det snarast handlar om ”förvillade hjärnor”.

– Vi är ju fullständigt trygga i det vi gör. Och vi är fullständigt trygga i vårt enormt positiva bidrag till världens utveckling, säger Lars G Josefsson.

Vattenfalls presschef för Norden, Erik von Hofsten, skrämdes av aktionen.

– Jag visste inte om de var beväpnade, säger han till TT.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Två friade efter kravallerna i Rosengård

Malmö tingsrätt frikänner två personer som åtalats efter upploppen i Rosengård den 18 december. I båda fallen underkänner tingsrätten hur polisen identifierat männen.

Fria.Nu

Sophämtarna stäms i Arbetsdomstolen för sin vilda strejk

Nu stämmer Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, de sophämtare som kör för Liselott Lööf AB, Ragnsells och Hellstens i Arbetsdomstolen för att de brutit mot gällande kollektivavtal i och med den olovliga strejken som inleddes i fredags. Även sophämtarna på det fjärde företaget som hämtar sopor i Stockholm, Resta, strejkar men inkluderas inte i stämningen eftersom företaget inte är med i BA.

Fria.Nu

EU driver på om bättre luft på Hornsgatan

Sverige varnas av EU-kommissionen för höga partikelhalter på flera orter i Sverige.

– Vi tycker att det är lyckligt att kommissionen går på staten, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen som driver frågan om den dåliga luften på Hornsgatan för fem familjers räkning.

Analys: Energiöverenskommelse utan stabilitet

Ett historiskt dokument som gör Sverige världsledande eller ett monumentalt miljösvek? Meningarna om regeringens klimat- och energiöverenskommelse går vitt isär. Får inte regeringen med sig socialdemokraterna på överenskommelsen riskerar den i vilket fall som helst att falla vid nästa val.

Fria.Nu

Gaza solidaritet fortsätter sin kampanj för fred

Omkring 10 000 personer deltog i lördagens demonstration på Sergels torg mot Israels angreppskrig mot Gaza.

– Varför lyfter inte media fram att vi under en svår situation lyckats ena så många människor under gemensamma paroller? säger Dror Feiler, en av arrangörerna.

Nätverket Gaza solidaritet kommer att fortsätta med sin kampanj, bland annat med demonstrationer varje lördag.

© 2024 Stockholms Fria