Peruansk dynamit får unga tjejer att boxas | Stockholms Fria
Fria.Nu

Peruansk dynamit får unga tjejer att boxas

Peruanska Kina ”Dynamiten” Malpartida är världsmästare i boxning. Hennes framgångar har uppmuntrat unga kvinnor över hela Peru att söka sig till boxningen, men hon har också kritiserats för bristande patriotism.

Den 21 februari i år fick Peru sin första världsmästare i boxning. Kina Malpartida besegrade Maureen Shea på teknisk knock-out i tionde ronden i den klassiska New York-arenan Madison Square Garden. Därmed tog hon över World Boxing Associations mästarbälte i fjädervikt.

Från att ha varit relativt okänd blev Kina snabbt och lite paradoxalt mycket populär i sitt hemland. Det peruanska samhället är starkt mansdominerat och ser inte med blida ögon på att kvinnor boxas. Men samtidigt är landet svältfött på idrottsframgångar: Peru har bara vunnit fyra OS-medaljer genom åren och fotbollslandslaget har inte kvalat in till VM sedan 1982. Så en världsmästartitel i boxning är mycket välkommen. På gatan och peruanska idrottsforum på nätet får Kina nästan bara positiva omdömen. Machokulturen får för en gångs skull stå tillbaka.

Kina Malpartida har i media jämförts med Hillary Swanks rollfigur i Million Dollar Baby. Men likheterna slutar vid att de båda är boxare. Kina kommer inte från slummen utan har en relativt privilegierad bakgrund som dotter till den framlidne surfmästaren Oscar Malpartida och fotomodellen Susy Dyson. Nitton år gammal reste hon till Australien för att studera, och blev med tiden även australiensisk medborgare. Efter några år upptäckte hon boxningen och började träna. I den relativt unga och oprövade sporten damboxning insåg hon snart att hon hade talang.

Hon bestämde sig för att satsa allt på boxningskarriären och flyttade till Los Angeles 2006. I USA arbetade hon i ett snabbköp för åtta dollar i timmen och tvingades dela rum för att få det att gå runt. Men hon kunde utveckla sig som boxare med hjälp av de bästa tränarna.

Malpartidas problem började med hennes dubbla medborgarskap. För att få bosätta sig i Kalifornien var hon nämligen tvungen att använda sitt australiensiska medborgarskap. På USA:s ambassad i Lima fick hon nobben två gånger därför att hon är peruanska.

När hon sedan besegrade Maureen Shea i matchen om titeln på Madison Square Garden satt Australiens, inte Perus, flagga på hennes kortbyxor.

Det ledde till ilskna protester i det fosterlandskära hemlandet. Kritiker krävde att regeringen inte skulle tilldela henne ”Idrottens lagerkransar”, landets finaste idrottsutmärkelse.

Själv hävdade Malpartida att flaggan satt på kortbyxorna när hon köpte dem i Australien för många år sedan. Och hon föredrar att boxas i sina gamla ”turbyxor”. Trots protesterna fick hon så småningom avteckna sitt namn omgivet av lagerkransar på Perus nationalstadion i Lima.

Kina är fåordig och sammanbiten i intervjuer. Hon brukar ge korta svar i stil med ”det spelar ingen roll vem jag möter”, ”jag ska krossa motståndaren” eller ”jag är inte rädd för någon”. Ibland kan hon nästan verka andefattig.

Men som få andra peruanska idrottare har hon gett unga tjejer självförtroende. Hon har visat att en målmedveten kvinna kan nå hur långt som helst. Och kanske framför allt ännu längre än de manliga kollegor som får uppmärksamhet. Nu söker sig allt fler Kinitas, små-Kinas, till landets boxningsklubbar för att prova på en idrott som alltid varit förbehållen deras bröder.

World Boxing Association kräver att mästarinnan försvarar sin titel inom fyra månader. Kina Malpartida kommer att möta brasilianskan Halana ”Leoparden” dos Santos i Lima den 20 juni, blott en dag före fristen går ut. Arrangörerna räknar med att sälja ut de sex tusen sittplatserna tack vare Dynamitens popularitet. De planerar även visa matchen på storbildsskärmar runtom i landet för att ytterligare spä på Kina-febern.

Rekommenderade artiklar

Fifa stänger av Peru

Fifa anser att Perus regering lägger sig i sitt fotbollsförbunds arbete. Som straff stänger Fifa av Peru av från internationell fotboll med omedelbar verkan

Fria.Nu

Gatufotboll ska hjälpa Sydamerikas unga

En ny och udda variant av världens populäraste idrott syftar till att hjälpa fattiga ungdomar. Den har väckt störst uppmärksamhet i Sydamerika, där Copa America i gatufotboll avgjordes i förra veckan.

Fria.Nu

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Nordkorea fick respass

I dag inleds ishockey-VM för Tre kronors del. Men för en av världens mest slutna diktaturer har årets VM-äventyr redan tagit slut. Fria var med när Nordkoreas landslag försökte etablera sig i C-VM.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria