Spelarstölder hot mot ”rättvis handel” inom fotbollsvärlden | Stockholms Fria
Fria.Nu

Spelarstölder hot mot ”rättvis handel” inom fotbollsvärlden

Just nu avgörs sydamerikanska U17-mästerskapet i Chile. Läktarna är fyllda av spioner som vill lägga vantarna på nya talanger. Eftersom spelarna inte är myndiga kan europeiska klubbar ”stjäla” de bästa juniorerna.

Sydamerikanska U17 är ett utmärkt skyltfönster för kontinentens unga talanger. Om deras lag kniper en av de fyra platserna i U17-VM om några månader är det en bonus – det viktigaste är att visa upp sig för utländska klubbar. Majoriteten av killarna kan bara ta sig ur fattigdomen genom att bli proffs.

Europeisk fotboll är en mångmiljonindustri tack vare tv-intäkter och en köpstark publik. Latinamerikanska klubbar är rena fattiglappar i jämförelse. Det ger storklubbarna i Europa möjlighet att ”stjäla” juniorer.

Under de senaste åren har flera spelare som knappt har lärt sig att borsta tänderna värvats över Atlanten: Leandro Depetris gick från River Plate till Milan när han var bara elva år gammal. Han har sedan spelat för italienska Brescia i Serie B.

Dagens landslagsback, Fabricio Coloccini, gick till Milan i mars 2000 efter en rättstvist med sin dåvarande klubb, Boca Juniors. Coloccinis far åberopade rätten att ta med sig sin då 17-årige son till Italien. Anfallaren Oscar Trejo tillhörde Boca Juniors i december 2006 då familjen plötsligt flyttade till Spanien. I dag spelar Trejo för Mallorca.

Det är varken svårt eller olagligt att norpa minderåriga löften. När en spion hittar en ung talang besöker den intresserade klubben spelarens föräldrar med ett lockande erbjudande: välbetalda jobb i Europa, betald hyra, kanske en slant under bordet samt möjligheten att sonen blir nästa storstjärna.

Föräldrarnas enda motprestation är att maskera övergången som en familjeflytt till ett bättre liv i Europa. Om en spelare lämnar sitt land av icke fotbollsrelaterade skäl kan inte moderklubben kräva en enda peso av den nya klubben. Väl i det nya landet behöver föräldrarna ibland inte ens utföra sitt ”jobb” för att lyfta sin lön, samtidigt som grabben drillas i den nya klubbens ungdomsverksamhet.

Spelarstölderna har en baksida för de unga. Om de inte utvecklas såsom klubben hoppades får de gå. Det är inte lätt för familjen att sadla om och hitta riktiga jobb i det nya landet. Och det är inte heller lätt att återvända tomhänt och börja om från början.

Fenomenet är så pass vanligt att det argentinska fotbollsförbundet, AFA, avråder klubbarna från att delta i internationella ungdomsturneringar. Trots det fortsätter spioner att ”upptäcka” argentinska talanger som klubbarna själva redan har upptäckt och skolat.

Det är svårt att få bukt med problemet eftersom föräldrarna alltid har sista ordet. Många stölder uppmärksammas inte ens, särskilt då det handlar om spelare i småklubbar på landsbygden.

Men argentinska AFA tar juniorstölderna på allvar. Argentina vaskar fram ett stort antal lovande spelare varje år och är ett av de länder som drabbas av flest stölder. AFA utvecklar nu ett landsomfattande system av fotbollsskolor för att höja kvaliteten på ungdomsverksamheten och för att undvika stölder. Ungdomstränaren Gerardo Salorio, som har vunnit fem världsmästerskap med U20-landslaget, är ansvarig för projektet.

Hittills har Salorio startat drygt hälften av elva planerade fotbollsskolor på provinsnivå. Under dessa finns lokala skolor i småstäder och byar. Systemet ska upptäcka talanger snabbt.

– Vi väljer ut duktiga ungdomar och låter dem träna med oss måndag till onsdag, sedan återvänder de till sina klubbar. De bästa på de lokala skolorna flyttas sedan upp till provinsskolorna. Därifrån tar vi de allra bästa till vårt center i Buenos Aires. Jag tar emot killarna på busstationen och tar dem direkt till AFA:s träningsanläggning. Där kommer ingen in och stjäl killarna för mig, säger Salorio.

Kontinentens övriga fotbollsförbund borde dra öronen åt sig. Salorios fotbollsskolor är ännu under uppbyggnad och det är svårt att veta om de har bidragit till att minska antalet ”pirat”-värvningar. Men alldeles säkert bidrar de till att skaka fram än fler unga lirare. Under tiden fortsätter storklubbarna att leta talanger i Sydamerikas U17-mästerskap, medvetna om hur mycket pengar de kan spara genom att ”värva” nästa Leo Messi eller Kaká innan han har fyllt arton.

Rekommenderade artiklar

Peruansk dynamit får unga tjejer att boxas

Peruanska Kina ”Dynamiten” Malpartida är världsmästare i boxning. Hennes framgångar har uppmuntrat unga kvinnor över hela Peru att söka sig till boxningen, men hon har också kritiserats för bristande patriotism.

Fria.Nu

Fifa stänger av Peru

Fifa anser att Perus regering lägger sig i sitt fotbollsförbunds arbete. Som straff stänger Fifa av Peru av från internationell fotboll med omedelbar verkan

Fria.Nu

Gatufotboll ska hjälpa Sydamerikas unga

En ny och udda variant av världens populäraste idrott syftar till att hjälpa fattiga ungdomar. Den har väckt störst uppmärksamhet i Sydamerika, där Copa America i gatufotboll avgjordes i förra veckan.

Fria.Nu

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Nordkorea fick respass

I dag inleds ishockey-VM för Tre kronors del. Men för en av världens mest slutna diktaturer har årets VM-äventyr redan tagit slut. Fria var med när Nordkoreas landslag försökte etablera sig i C-VM.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria