Nordkorea fick respass | Stockholms Fria
Fria.Nu

Nordkorea fick respass

I dag inleds ishockey-VM för Tre kronors del. Men för en av världens mest slutna diktaturer har årets VM-äventyr redan tagit slut. Fria var med när Nordkoreas landslag försökte etablera sig i C-VM.

Israel, Kina, Island, Estland och Serbien deltog tillsammans med Nordkorea i ishockey-VM:s division 2A, en grupp som tidigare kallades för C-VM, som spelades i den serbiska staden Novi Sad. När laget anlände till Serbien hade landslagstränaren Pak Chang Dok målsättningen klar för sitt lag.

– Att vinna och ta medalj, men också att förbättra vår tekniska ishockey.

Nordkoreanerna hade året innan i överlägsen stil vunnit division 3 efter att 2007 tvångsnedflyttats efter deras vägran att spela en VM-turnering i Sydkorea.

Men efter uddamålsförluster mot Israel och Island krävdes stordåd i de återstående matcherna mot Kina, Estland och Serbien för att ha en chans att hänga kvar i divisionen.

Johan Björnfot, svensk assisterande tränare för Island, lade märke till stora brister hos motståndarna.

– Ser man på den taktiska biten så är den nästan obefintlig hos Nordkorea, och de förlorar mycket på just det.

VM-arrangörerna placerade de deltagande landslagen på ett och samma hotell under turneringens gång och där umgicks spelare och ledare relativt fritt med varandra. Men inte nordkoreanerna.

– Man ser inte så mycket av dem, varken på hotellet eller på stan. Det är ju en annan kultur de kommer ifrån där det är mer hårt hållet. De håller sig för sig själva och vad jag har hört går de och lägger sig väldigt tidigt på kvällen, så det är väldigt strikt, säger Serbiens assisterande coach, Morgan Persson.

I det nordkoreanska ishockeylandslaget i Novi Sad fanns spelare med från fem olika klubbar från den sju lag starka högstaligan i Nordkorea. Man hade dess -utom inte bara turneringens minsta trupp, utan också den äldste spelaren, en reservmålvakt som fyller 51 senare i år.

Laget avslutade turneringen med att förlora mot Kina och efter en storförlust mot Estland försvann möjligherna till att hänga kvar i gruppen. De fem raka vinsterna från fjolårets VM-turnering hade nu förvandlats till fem raka förluster och nedflyttning tillbaka till division 3. Besviken?

– Vi var nykomlingar i denna division och jag föredrar att se på saker som optimist, säger Pak Chang Dok.

Fakta: 

Fakta: Idrott i Nordkorea

Nordkorea är en av världens mest repressive diktaturer, och idrottskulturen handlar enbart om att ära ledaren Kim-Jong Il. Den största inhemska idrottshändelsen är Arirangfestivalen, en gymnastikuppvisning som halls varje år på Kim Il-Sungs födelsedag. Tiotusentals deltar. Sedan OS 2004 har landets idrottare marscherat gemensamt med Sydkoreas, under en återföreningsflagga, vid OS-invigningarna.

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Europas sista indianer

Herrfotbollsallsvenskan har dragit igång med tillhörande rubriker om våld och dålig kvalitet på fotbollen. För oss som älskar Allsvenskan är det fullkomligt obegripligt. Vi är inte där för precisa krosspassningar. Sådant kan vi se när Barcelona visas på tv.

Fria.Nu

Peruansk dynamit får unga tjejer att boxas

Peruanska Kina ”Dynamiten” Malpartida är världsmästare i boxning. Hennes framgångar har uppmuntrat unga kvinnor över hela Peru att söka sig till boxningen, men hon har också kritiserats för bristande patriotism.

Fria.Nu

Fotboll försvinner från börsen

Fotbollen ska drivas som aktiebolag, var marknadens melodi för några år sedan. Nu går det åt motsatt håll. I veckan försvann en av de sista engelska klubbarna från börsen i London.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria