Hallå där, Anna Nygård från Planka.nu... | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Hallå där, Anna Nygård från Planka.nu...

…som på lördag håller ett flertal massplankningar i Stockholms tunnelbana. I år vill man ta vara på lokala initiativ och utgå från förorterna istället för innerstaden.

Vad är syftet med massplankningarna på lördag?

– Massplankningarna är vårt sätt att fira nolltaxedagen som infaller varje år den 3 mars. I år vill vi ta vara på lokala initiativ och utgå ifrån de förorter som vi själva bor i. Till skillnad från till exempel förra året då vi samlades på T-centralen. I förorten har vi störst betydelse.

Du bor själv i Tensta, hur tror du att massplankningen kommer att tas emot av andra resenärer?

– Det är redan en massa folk som plankar i Tensta. Jag tror att det generellt sätt finns en öppen attityd mot plankning och en hög acceptans.

Vilka typer av människor har deltagit tidigare år? Skulle till exempel en äldre kvinna från Tensta ställa upp?

– Det är ganska blandat. Men visst har det tidigare varit en ”aktivistprofil”. Men just nu är målgruppen vanliga förortsbor.

SL tycker att det är en självklarhet att folk ska betala för sig. Varför rättfärdigar ni plankning?

– Vi tycker att det är en självklarhet att alla som bor i en stad har rätt att röra sig. Och som det ser ut nu så är det inte en möjlighet för alla att transporteras genom staden. Vi vill ha en helt skattefinansierad kolletivtrafik. Det är inte rättvist att en miljonär och en arbetslös betalar lika mycket för att åka kollektivt. Med skattefinansierad, avgiftsfri, kollektivtrafik så betalar var och en efter förmåga. Har man mycket pengar ska man betala mer än de som har lite pengar. Det är väldigt simpelt.

Bakom initiativet med massplankningarna står Planka.nu, Syndikalistiska ungdomsförbundet och den lokala organisationen Hagisgänget.

Fakta: 

I dag lördag, firas Nolltaxedagen för femte gången. Syftet med dagen är att hylla avgiftsfri kollektivtrafik. I samband med Nolltaxedagen kommer också Nolltaxepriset delas ut. Så här löd nomineringarna från Planka.nu:

Duvorna i Farsta

”I November förra året fick duvorna i Farsta nog av SL:s ständigt ökande priser och gick ut i avgiftsstrejk. När Planka.nu's lokalreporter mötte upp några av duvorna så motiverade de sig så här: “Inte nog med att de skjuter ihjäl en när man pickar på en bira med polarna på torget, nu ska de straffa en för att man är fattig och begränsa ens rörelsefrihet i ens egen stad också”. Planka.nu stöder helhjärtat duvornas intersektionella organisering mot speciesismen och avgiftstrycket.”

Tallin

”Mellan den 19:e och 25:e mars så är det folkomröstning om huruvida Tallinn ska införa avgiftsfri kollektivtrafik eller ej. Borgmästare Edgar Savisaar menar att införandet av avgiftsfri kollektivtrafik skulle slå tre flugor i en smäll. För det första skulle bilismen minska, för det andra ökar det chansen till rörlighet för familjer med ekonomiska svårigheter och för det tredje är avgiftsfri kollektivtrafik en miljömässigt hållbar strategi både lokalt och globalt.”

Ola Svenonius

”Med avhandlingen Sensitising Urban Transport Security sätter statsvetaren Ola Svenonius fokus på säkerhetsparadoxen i kollektivtrafiken: trots att de faror som hotar vår urbana vardag blir allt färre och drabbar oss allt mer sällan så har kollektivtrafiken de senaste åren drabbats av en explosion av olika kostsamma projekt med trygghetsprefix. Förutom att det är ett stort slöseri med pengar så innebär SL:s så kallade trygghetssatsning att en bild av kollektivtrafiken som något farligt skapas, samt att väktare i många fall får fritt spelrum att begå övergrepp mot resenärer.”

Avesta

”Från och med i sommar åker invånarna i Avesta avgiftsfri buss. Det visade sig vara det smartaste och billigaste beslutet när kommunen väl började räkna på det! Vi gratulerar Avesta, nominerar dem till Nolltaxepriset och uppmanar andra kommuner att följa efter.”

Stockholms nya medborgarbusslinje

”Med hipstersnygga retrobussar och överpeppade inkastare blev Stockholms nya medborgarbusslinje en storsucce. En söndag i september förra året trafikerade Medborgarbussen Stockholm från slussen ut i förorterna både väster och söder om stan. Festligt och gratis precis som det ska vara. Nomineringen är given.”

Källa: Planka.nu

Rekommenderade artiklar

”Det är grunden för diskriminering”

För få niondeklassare i Järvaområdet når målen i alla ämnen. Anledningen är att många elever har utländsk bakgrund, menar Börje Ehrstrand som är rektor på Rinkebyskolan. Men Mohamed Hagi Farah från Järva föräldraallians som tycker att skolorna ställer för låga krav.

"Fint folk ockuperar Rinkeby"

Media fanns på plats för att bevaka när ”integrationsproffsen” diskuterade främlingsfientlighet i Rinkeby på onsdagen. På kvällen, när SVT packat ihop sina kameror, diskuterade järvaborna realpolitik, snarare än integration.

"Det var folk som ropade hora men de vågade inte komma fram"

Till skillnad från förra året gick Kvinnors nätverks manifestation under onsdagen i Tensta lugnt till, bortsett från en del glåpord och missnöje från några förbipasserande män.

– Islamisterna är rädda för att tappa kontrollen över området, säger Leila Qaraee, samordnare för Kvinnors nätverk.

Occupy Stockholm intar Rålambshovsparken

Nu har det beslutats att Rålambshovsparken kommer att bli den nya platsen för en fortsatt ockupation.
– Vi vill ha en permanent långsiktig mötesplats, säger aktivisten John Fogelvik.

© 2021 Stockholms Fria