Stockholms Fria

Kultur mot arbetslinjen

Med inspiration från punkrörelsen och DIY-kulturen vill nystartade Galleri Gorz ge plats för konst som inte ryms i ett kulturklimat där allt handlar om lönsamhet. I dag är det vernissage för första utställningen hos galleriet som vägrar att be om lov.

”Ett anarkistiskt galleri med fokus på onyttig, oinstitutionell, ofräsch och icke-korporativ konst som genomgående är en dålig investering.” Beskrivningen på hemsidan sticker onekligen ut i en tid när kulturutövning blivit närmast synonymt med sponsring och investerbarhet. Frida Farm, konstnär och en av initiativtagarna till nystartade Galleri Gorz, har tröttnat på att behöva anpassa sig. Tillsammans med en grupp konstnärer från olika genrer vill hon nu ge plats för konst som inte passar in.

– Hos oss finns inget genomgående koncept eller röd tråd, det som förenar oss är att vi känner att det inte finns något utrymme för det vi skapar i dagens klimat. Vi kom fram till att samarbete på gräsrotsnivå var det enda sättet för oss att ta plats, säger hon.

Den första utställningen visar verk av så skilda konstnärer som radikalfeministen Geraldine Hudson från Bristol och Atom Silverchrome, känd från Stockholms graffitiscen sedan tidigt 90-tal. Med på utställningen är också Frida Farm själv samt Daniel Nyholm,ex-gallerist på numera nedlagda Lucyford, och på vernissagefesten spelar ett flertal band med rötter i såväl punk- som jazzvärlden.

– Eftersom alla kommer från olika håll och har olika idéer har det varit mycket diskussioner och en hel del bråk. Men vi har fått lära oss, det är som en skola i demokrati. Alla kanske inte tycker att allt är bra, men vi är eniga om att alla ska få uttrycka sig.

I ett Stockholm där det redan finns fler gallerier än konstintresserade kan man undra om det verkligen finns plats för ännu ett. Men Gorz är något helt annat, förklarar Frida Farm.

– Vi ser det inte som ett galleri. Det är mer en plattform för samarbete för konstnärer som känner att de inte har något existensberättigande. Alla som vill får kontakta oss, syftet är att vi ska lära oss att ta plats och inte racka ner på oss själva. Om man inte tar sig fram beror det inte på att man är en dålig konstnär.

Frida Farm menar att det är i princip omöjligt att ge sig in i etablissemanget och samtidigt göra bra konst. När allt handlar om lönsamhet måste man forma sig och producera det som säljer. Och det är inget hon har lust med.

– I Sverige finns det inte plats för konst just nu, bara McDonaldsreklam. Alla som inte kan inordnas under arbetslinjen försvinner om de inte kämpar, det är bara så det ser ut. Men jag vill inte bli en konstens Robert Wells.

Utan sponsorpengar och utrustning har gruppen fått förlita sig på hårt arbete och egna resurser för att få sin första utställning att bli verklighet. Än så länge har de ingen fast lokal, på Erstagatan hyr de för en vecka och sedan fortsätter jakten på nya ställen. Hur framtiden ser ut är långt ifrån klar, men tanken är att köra på och se hur det hela utvecklar sig.

– Vi ser det som en utmaning, det är inte så att vi bara sitter och neggar. Gorz är som en organiskt process, och eftersom alla ska få vara med och bestämma tar det längre tid.

Galleri Gorz första utställning har vernissagefest i dag den 10 mars på Erstagatan 22. Utställningen visas till och med den 17 mars.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Stockholms Fria