• Fastighetsbolaget D. Carnegie & Co är stora i Husby med ett innehav på 1 500 lägenheter.
Stockholms Fria

Husbys hyresgäster går samman mot ”bostadsklippare”

Nu organiserar sig hyresgästerna i Husby mot en privat fastighetsägare på grund av hyreshöjningar och påstått illa utförda renoveringar.

Ett hyresbestånd på 1 500 lägenheter i Husby har bytt ägare åtta gånger sedan 1998. Den nuvarande ägaren D. Carnegie & Co anklagas nu för fuskrenoveringar och kritiseras för hyreshöjningar långt över det normala.

– De går in och köper bostäder relativt billigt och gör inget väsentligt åt underhållet. När någon flyttar fuskrenoverar de lägenheten på sex veckor med billiga material och höjer hyrorna kraftigt. Det är själva affärsidén, säger Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna och Norra Järva stadsdelsråd som är med och organiserar ett motstånd mot företaget.

Enligt Arne Johansson finns ett stort missnöje i Husby med Carnegie och nu har det bildats en aktionsgrupp som hade sitt första möte i veckan. Gruppen planerar bland annat en ordentlig inventering för att dokumentera hur eftersatt underhållet är.

– Deras modell är att vill man ha renoverat så får man helt enkelt betala, eller bo kvar med lägre standard. Det är ett avsiktligt profiterande på bostadsbrist och eftersatt underhåll, menar Arne Johansson.

De Husbybor som tackar ja till en helrenovering får en dryga 50-procentig hyreshöjning som följd. Efter ett möte på Husby träff förra veckan där över 100 personer närvarade framkom att en hyreshöjning på en trerummare skulle öka från 6 300 kronor i månaden till 9 670 kronor i månaden vid en renovering.

Aktionsgruppen vill att hyran som mest ska höjas så mycket som Svenska bostäder har höjt vid motsvarande renoveringar. Arne Johansson upplever att det finns stöd att driva frågan med Hyresgästföreningen.

Själv bor Arne Johansson i just Svenska bostäder, men även det allmännyttiga bolaget har tidigare försökt höja hyrorna i Husby. Efter många regelbundna protester 2007–2008 kom Hyresgästföreningen och Svenska bostäder till slut överens om att renoveringar skulle göras, men att höjningen inte skulle bli 70 procent som det var tänkt, utan totalt 24 procent fördelat på tre år.

– Det är också mycket. Men vi har haft tur. De som bor i den privatiserade delen av Husby är otroligt missnöjda och ser på Svenska bostäder som en paradisisk dröm, säger Arne Johansson.

Frågan engagerar. Enligt vittnesmål från förra veckans möte är underhållet eftersatt i många lägenheter. ”De gör ingenting. De bara kommer och fotograferar och fotograferar. I tre år har vi väntat”, berättade Muhubo Abdulkadir Muse för Stockholm direkt under mötet. Trots att aktionsgruppen är nystartad har man redan samlat in över 350 namn i Husby.

– Vi vill att företagsledningen infinner sig här för att ta emot klagomålen, precis som i striden mot Svenska bostäder, säger Arne Johansson. Om de inte är beredda att tillmötesgå kraven så vill vi ha bort dem, då ska bostäderna ägas av allmännyttan. Ingen vill ha fastighetshajar som parasiterar på bostadsbristen i förorten.

Björn Sundberg, kommunikationschef på D. Carnegie & Co, menar att Rättvisepartiet Socialisterna försöker uppvigla människor enligt en kommunistisk agenda.

– Det är inte ett ärligt uppsåt bakom, man kan inte ha en dialog med dem. Jag ser vad de försöker göra, de vill skapa ett revolutionärt tänkande bland folk i förorten, programmera människor till ett visst agerande, ungefär som IS. Om enskilda har synpunkter på oss kan man gå in på vår hemsida, vi har kontor i alla områden och ett gott samarbete med hyresgästföreningen och våra boende.

Även när det gäller sakfrågan menar Björn Sundberg att Arne Johansson är helt fel ute. Höjningarna är fullt rimliga, säger han, eftersom nivåerna är låga sedan tidigare.

– Bor man två personer i en nyrenoverad tvåa i Jordbro på 60 kvadrat för 7 200 kronor så är den hyran inget problem, till och med ganska låg. Sedan finns förstås en samhällelig utmaning, att en viss andel av de boende lever på försörjningsstöd och i utanförskap. Där försöker vi hjälpa till på olika sätt.

Björn Sundberg säger sig inte ha hört något missnöje från boende över vare sig höjningar eller kvaliteten på renoveringar.

– Vi gjorde djupintervjuer med våra hyresgäster i somras. Alla var väldigt nöjda och hyresnivåerna har ingen haft problem med.

Hyreshöjningen är dessutom ett fritt val, menar han.

– Vill man ha en helrenovering så får man det. Vi tvingar ingen, andra värdar gör det. Vi helrenoverar bara om hyresgästen vill det, eller om någon flyttar ut. Vi har inte fått klagomål och människor som flyttar in blir väldigt nöjda.

Vad säger du om kritiken att era renoveringar är taffligt utförda?

– Det är helt felaktigt. De är väl utförda och det är högkvalitativa material. Det kan ha skett misstag i enskilda fall med någon underleverantör. Men om vi upptäcker fel i samband med inflyttning åtgärdas det direkt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

© 2024 Stockholms Fria