• Aktivister i teatral protest utanför Nordeas kontor på Hamngatan i tisdags.
Stockholms Fria

Nordea anklagas för girighet

Nordeas oljeintressen får kritik från kunder och miljövänner. ”Nordea måste ta ut sina pengar från fossilindustrin”, säger aktivisten Karl Andreasson.

I tisdags samlades en mindre grupp aktivister från Uppsala och Stockholm på eftermiddagen utanför Nordeas kontor på Hamngatan. De hörsammade en kallelse för internationell solidaritet i kampen mot den numera världsberömda oljeledning som ska gå mellan fyra delstater i USA och hotar att förstöra helig mark för sioux-stammen Standing Rock.

En girig figur med uppenbar likhet med Scrooge i Dickens berömda julsaga fick symbolisera bankens förehavanden. Nordea har enligt en granskning från Fair finance guide investerat 360 miljoner kronor i projektering av oljeledningen via olika fonder.

–­ Med hjälp av satir vill vi visa hur fel och löjligt det är att de fortsätter investera, säger aktivisten Karl Andreasson. Nordea bryter mot alla klimatöverenskommelser och moraliska regler genom detta och bör ta ut sina investeringar. Vi tror att många vill att svenska banker ska respektera mänskliga rättigheter och bry sig om klimatfrågor.

Karl Andreasson beskriver de samlade aktivisterna som ”bekymrade medborgare och kunder till Nordea”. Syftet är att sätta press på banken att avinvestera, alltså genomföra ett slags ekonomisk bojkott vilket han i förlängningen hoppas ska kunna hindra bygget av Dakota Access Pipeline.

– Nordea har sagt att de ska se över sina investeringar. Jag tror att det är möjligt för dem att ta ut pengar från fossilindustrin och från projekt som hotar miljö, vattentillgång och mänskliga rättigheter, säger Karl Andreasson.

Nordea har inte gett något officiellt uttalande i frågan. Den senaste nyheten på hemsidan under fliken ”samhällsansvar” där hållbarhet ingår är från februari 2016. Men banken bemöter kritiken på sin facebooksida. Där skriver man att chefen för hållbar finansiering Sasja Beslik ska besöka berörda områden i slutet av november för att möta olika intressenter. Nordea avvisar samtidigt kritiken med att det rör det sig om externt förvaltade fonder och inte direkta investeringar utan obligationer.

”Vår ambition är självfallet att ha en handlingsplan klar så fort som möjligt”, skriver Nordea trots det.

Varför har Standing rock dragit till så enorm internationell uppmärksamhet?

– Det är många som engagerar sig därför att det handlar om miljö och rättvisa. Fredliga ickevåldsaktivister har fått utstå massivt våld från polis och säkerhetsstyrkor, de har pepparsprejat dem och journalister har gripits. Men vi ser en global samling bakom dem. Oljeledningen är ett gemensamt hot mot mänskligheten som vi måste möta tillsammans, säger Karl Andreasson.

Fakta: 

Fair finance guide

• Är ett samarbete mellan Sveriges konsumenter, Amnesty, Diakonia, Fair trade center och Naturskyddsföreningen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tusentals militärer intar Stockholm

Försvaret rustar nu för den jättelika övningen Aurora 17 i september. ”Hoppas vi ses som en trygghet snarare än ett hot”, säger Försvarsmakten.

© 2024 Stockholms Fria