Modest julbord i Katarina kyrka | Stockholms Fria
  • Katarina kyrka. Församlingens julbord hölls i kyrkan som vanligt.
Stockholms Fria

Modest julbord i Katarina kyrka

Julfirandet i Stockholms stift kan jämföras med det i Katarina församling, där notan gick på drygt 40 000 kronor – för nästan tre gånger så många deltagare.

Katarina kyrka brukar ha julbord varje år. Som vanligt dukades det upp i kyrkan. I år deltog 190 personer, allt från förtroendevalda och volontärer till personal.

– Det var ett modest, fint julbord för att tacka alla som har hjälpt till under året, berättar Lars Johansson, personalchef i Katarina församling.

Maten kom från ett cateringföretag till en kostnad av 199 kronor per person (exklusive moms). Tillsammans med transport på 250 kronor landade totalsumman på 38 060 kronor för 190 personer, uppger kansliassistent Anna Escardo.

Utöver det tillkommer must och kaffe. Anna Escardo har inte den exakta summan tillgänglig än, men det blir ett par tusen till. Det är hur som helst långt kvar till 620 kronor per person.

– Det blir ju lite billigare eftersom personalen står för all servering och dukning, säger Anna Escardo.

– Tidigare år har vi gjort allt själva, även lagat maten eftersom vi har socialt företagande här, säger Lars Johansson. Men de som lagar mat i vanliga fall bör också få ett julfirande, därför tog vi extern catering i år.

SFT berättar om Stockholms stifts julfest på Saltsjöbaden och Lars Johansson säger:

– Jag kan förstå att det sticker i ögonen, men jag vill inte kritisera Stockholms stift utan att veta alla detaljer.

Men upplever du att det finns problem med överdriven representation inom kyrkan generellt?

– Jag blev mycket uppbragd över de konstiga kostnaderna gällande representation och resor som avslöjades inom olika församlingar i våras. Det skadar trovärdigheten för oss som jobbar med de allra mest utsatta. Jag ser jätteallvarligt på det, det är bedrövligt när vi jobbar med integration och nyanlända flyktingar och försöker få pengarna att räcka till.

Lars Johansson ser just Katarina församling som en av de mer progressiva församlingarna i Stockholm.

– Vi går i bräschen för en förnyelse inom kyrkan, bryter med gamla strukturer och når nya målgrupper. Det vore till exempel omöjligt för oss att ge en julgåva till personalen, med tanke på vilka grupper vi jobbar med.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kyrkan festade i Saltsjöbaden

Stockholms stift bjöd personalen på julfest i Saltsjöbaden. Notan landade på över 100 000 kronor. ”Det har inte skett på bekostnad av andra behov”.

© 2021 Stockholms Fria