• Skånegläntans parklek på Södermalm.
Stockholms Fria

Stockholms parklekar fyller 80

Ponnyridning, utomhuslek och snickeri när en unik institution fyller 80 år.

För 80 år sedan öppnade de första av Stockholms bemannade lekplatser utrustade med redskap och leksaker, klätterställningar och gungor, lekstugor och möjligheter till inomhuslek.

De två första öppnades på försök 1936 i Observatorielunden och i Björns trädgård med två ”lekledarinnor” anställda under ett par sommarmånader. Försöket föll väl ut och året därpå fick verksamheten en fast organisation. Några år senare hade parklekar anlagts på ett flertal platser i stan.

Solrosen i målat smide tillkom 1939 och blev en symbol för parkleken. Den var enligt Stadsmuseet ursprungligen en anslagstavla och ritades av konstnären Kalle Lodén. En sådan variant finns fortfarande i exempelvis Rålambshovsparken.

Parklekarna skulle ha kommunalt anställd, utbildad personal och vara gratis. Idag drivs vissa parklekar av privata företag eller organisationer på entreprenad men är fortfarande gratis. Stockholms stad har omkring 290 lekplatser och parklekar.

Firandet uppmärksammas bland annat på Södermalm och Kungsholmen. Drakenbergsparken i Tantolunden håller öppet på lördag med ponnyridning, lekar, ansiktsmålning och sång och i Rålambshov blir det grillning, snickrande och uppträdande av James Hollingsworth.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

© 2024 Stockholms Fria