Stockholms Fria

S kritiserar låga priser vid utförsäljning av allmännyttan

De boende i några av Stockholmshems lägenheter kan göra ett klipp. I torsdags beslutade styrelsen för Stockholmshem att sälja fastigheter på bland annat Kungsholmen, i Vasastaden och i Hjorthagen för priser långt under marknadsvärdet.

– Jag har full förståelse för de privatpersoner som vill köpa, och sedan kanske sälja för att förverkliga en privat dröm. Problemet är bara att fastigheterna säljs ut till underpriser. Stora värden försvinner för stockholmarna i och med utförsäljningarna, säger Leif Rönngren (s), vice ordförande i Stockholmshem.
I torsdags beslutade den borgerliga majoriteten i Stockholmshems styrelse om försäljningar av flera av sina fastigheter i innerstaden. I två av deras fastigheter på Kungsholmen får de boende köpa sina lägenheter för drygt 26 000 kronor per kvadratmeter, att jämföra med marknadspriset för en lägenhet i Stockholms innerstad, som låg på knappt 50 500 kronor per kvadratmeter i början på januari.
I Hjorthagen får de boende i två fastigheter köpa sina lägenheter för knappt 19 000 kronor per kvadratmeter, och i Vasastan får de boende i en fastighet köpa sina lägenheter för drygt 21 000 kronor per kvadratmeter.

Det här är, menar Björn Ljung (fp), ordförande i Stockholmshems styrelse, vad man kan ta ut för en lägenhet.
– Den prissättning vi använder är enda möjligheten att få ut maximal ersättning till stockholmarna, det är all teknisk expertis enig om. Om vi tar 50 000 kronor per kvadratmeter kommer ingen att köpa.
Han säger att det inte går att jämföra en försäljning av lägenheter för ombildning med en vanlig försäljning av en bostadsrätt.
– Där blir det ju en budgivning och där handlar det om en köpare som kommer utifrån. Här handlar det ju om människor som har besittningsrätt till sina lägenheter.

Vid en jämförelse med hur mycket privata värdar tar ut per kvadratmeter när de säljer till nybildade bostadsrättsföreningar säger Björn Ljung att allmännyttan ligger högre. Även vid jämförelser om hur mycket en fastighet skulle ha kostat om den hade sålts till en privat värd istället för att ombildas till bostadsrättsförening ligger allmännyttan bra till, enligt Björn Ljung.
– Tumregeln är att vi får 15–30 procent mer än om vi hade sålt fastigheten till en annan värd, säger han.

Majoriteten har tidigare beslutat om en försäljning av 5 200 av allmännyttans lägenheter i Hässelby, Sätra och Rågsved till privata värdar. I dessa fastigheter har de boende inte varit intresserade av att köpa sina lägenheter.
– Allmännyttan marginaliseras allt mer. De som inte har kontakter eller pengar får allt svårare att få en bostad. Det här försvårar för till exempel ungdomar att skaffa lägenhet, och gör även arbetslivet mindre flexibelt, eftersom människor får svårare att flytta på sig, säger Leif Rönngren.
Han menar att utförsäljningarna ökar segregationen i Stockholm.
– Moderaterna och de andra högerpartierna sa innan valet att det var de stackars marginaliserade ytterstadsborna som skulle få möjlighet att köpa sina lägenheter, men nu har det visat sig att de flesta fastigheter som ombildas ligger i innerstaden.
Björn Ljung menar ändå att majoritetens politik inte har slagit fel.
– Jag vill inte tvinga någon att köpa sin lägenhet. 30 procent av dem som har anmält sitt intresse för att köpa sin lägenhet bor i ytterstaden. Det enda vi kan göra är att informera de boende i ytterstaden om att de har möjligheten att köpa.
Anledningen att allmännyttan ska sälja av fastigheter i ytterstaden till privata värdar, menar Björn Ljung, är att allmännyttan har misslyckats.
– Mitt motiv för att sälja till annan hyresvärd är att det är bra om vi kan dela det bostadssociala ansvaret med fler. Vi har ju inte riktigt lyckats förbättra villkoren för de boende bara genom allmännyttan.

Finns det någon gräns för hur många lägenheter allmännyttan ska sälja?
– Nej, det kan jag inte säga att vi i majoriteten har satt. Vi erbjuder de som vill köpa att göra det, så får vi se hur resultatet blir, säger Björn Ljung.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Två friade efter kravallerna i Rosengård

Malmö tingsrätt frikänner två personer som åtalats efter upploppen i Rosengård den 18 december. I båda fallen underkänner tingsrätten hur polisen identifierat männen.

Fria.Nu

Sophämtarna stäms i Arbetsdomstolen för sin vilda strejk

Nu stämmer Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, de sophämtare som kör för Liselott Lööf AB, Ragnsells och Hellstens i Arbetsdomstolen för att de brutit mot gällande kollektivavtal i och med den olovliga strejken som inleddes i fredags. Även sophämtarna på det fjärde företaget som hämtar sopor i Stockholm, Resta, strejkar men inkluderas inte i stämningen eftersom företaget inte är med i BA.

Fria.Nu

EU driver på om bättre luft på Hornsgatan

Sverige varnas av EU-kommissionen för höga partikelhalter på flera orter i Sverige.

– Vi tycker att det är lyckligt att kommissionen går på staten, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen som driver frågan om den dåliga luften på Hornsgatan för fem familjers räkning.

Analys: Energiöverenskommelse utan stabilitet

Ett historiskt dokument som gör Sverige världsledande eller ett monumentalt miljösvek? Meningarna om regeringens klimat- och energiöverenskommelse går vitt isär. Får inte regeringen med sig socialdemokraterna på överenskommelsen riskerar den i vilket fall som helst att falla vid nästa val.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria