Fria.Nu

Kosmetiska förändringar i FRA menar kritikerna

Sent på ondagskvällen klubbade riksdagen den kontroversiella FRA-lagen. Innan dess hade lagen varit på en medialt mycket uppmärksammad återremiss, men kritikerna dömer ut de förändringar remissen resulterade i som kosmetiska.

Tisdagens debatt i kammaren, och medias bevakning av densamma, kom att centreras kring ett fåtal yngre borgerliga riksdagsledamöter och deras kritik mot FRA-lagens utformning. Personvalda centerpartisterna Fredrick Federley och Annie Johannson hotade båda att gå emot partilinjen och rösta nej om förslaget inte återremitterades. Det senare skedde också, och under onsdagen presenterades ett modifierat förslag med ett antal nya åtgärder som enligt försvarsutskottet ytterligare ska värna den personliga integriteten. Bland annat ska en ”domstolsliknande nämnd” fatta beslut om tillstånd för sökbegrepp som kan hänföras till fysiska personer.

Det nya förslaget klubbades sent på onsdagen. Folkpartisten Camilla Lindberg var ensam borgerlig ledamot att rösta nej. Ytterligare en folkpartist, Birgitta Ohlsson, valde att lägga ner sin röst.

De borgerliga ledamöter som drev fram återremissen har nu blivit föremål för en svekdebatt och pekas på flera bloggar ut som ansvariga för att ha splittrat FRA-motståndet.

Miljöpartiets riksdagsledamot Peter Rådberg instämmer och liknar processen kring återremissen vid en cirkus.

– Vi fick i går uppleva en regisserad cirkusföreställning från regeringspartierna och försvarsministern, som handlade om att rädda regeringen och få de fyra bångstyriga borgerliga ledamöterna att kunna trycka på ja-knappen med hedern i behåll, säger han i ett uttalande.

Kända övervakningskritiker dömer också ut de förändringar återremissen resulterade i som betydelselösa.

– Jag anser ju inte att den där lilla ändringen som Fredrick Federley och Annie Johansson fick in betyder någonting egentligen, säger IT-debattören och bloggaren Oscar Swartz. Grundproblemet är att man ska kopiera över all den här informationen till staten, sedan sätter man lite regler för hur det här ska skötas, men staten kommer att få all information och kan göra vad den vill med den. De här förändringarna är bara kosmetik.

”Praktiskt taget en statskupp” är Piratpartiets Rickard Falkvinges hårda dom över lagen, och Pär Ström, integritetsombudsman vid nyliberala tankesmedjan Den nya välfärden, kallar den lag som gick igenom för ”ett sminkat monster”.

”Jag har röstat borgerligt så länge jag haft rösträtt. Men efter beskedet att vår borgerliga regering med obegriplig ångvältsfanatism drivit igenom världens mest långtgående övervakningslag, a la Nordkorea, känner jag att det inte går att lägga min röst på något av alliansens fyra partier i det kommande valet”, skriver han på sin blogg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2024 Stockholms Fria