Fria Tidningen

”För mig funkade det jättebra”

Leif Eriksson är ett levande exempel på att utslussning inte fungerar. Och på att det verkligen fungerar.

Leif Eriksson deltog i ett utslussningsprogram för drygt ett år sedan. Han var dömd till tre års fängelse, skötte sig bra på Österåker och blev frigiven efter två år. De sista tre månaderna fick han bo på stödboendet Lönnen och arbeta på Kriminellas revansch i samhället, Kris.

–När det är sju-åtta månader kvar börjar man planera och då kom vi på, jag och min kontaktperson, att det nog skulle vara bra med Kris.

På Lönnen, där han bodde eftersom han saknade egen bostad, var han tvungen att vara inne klockan 22 och att lämna urinprov tre gånger i veckan.

–Det var absolut jättebra, många tycker kanske inte det, men det passade mig.

Efter att ha jobbat ideellt en längre tid på Kris fick han anställning med lönebidrag. Den anställningen har just förlängts med ett år.

Att Leif Eriksson fick bo utanför anstalten i slutet av straffet säger han beror på att han skötte sig på anstalten, men han var långt ifrån ensam om att få utslussning.

– På Österåker fick alla vårdvistelse. Det är en behandlingsanstalt.

Leif har varit missbrukare i 40 år av sitt liv, och det här är första gången han lever ett liv utan droger sedan han blev vuxen. Det är inte första gången han genomgått ett behandlingsprogram och slussats ut. Han tycker inte att utslussning alltid behöver fungera särskilt bra.

– Nej, o nej, inte alls. Jag har ju muckat många gånger från kåken och jag har ju aldrig klarat mig tidigare. Det har ju att göra hur man sköter sig på anstalten, och jag skötte mig exemplariskt.

Anledningen till att han lyckats den här gången är både behandlingsprogrammet på Österåker och kontakten med Kris.

– Det är ändå jag som bestämmer, där får man lite hjälp på vägen av behandlingen. Min utsluss var ju rätt välplanerad, för mig funkade det jättebra.

Annars är han kritisk till Kriminalvården.

–Ja, bättre kan det ju alltid bli, det tycker jag ju helt klart. Men de har lyssnat på mig, och de har försökt se till att jag får det som jag vill.

Vad han ska göra sedan, om han inte får jobba kvar på Kris, får han se. Planen är att i sådana fall söka andra arbeten.

–Nu är jag så pass stark att det känns som att jag vet lite mer hur jag ska kunna hantera myndigheter och så där, säger han.

Fakta: 

Läs även Ingen ökad utslussning från fängelser.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Två friade efter kravallerna i Rosengård

Malmö tingsrätt frikänner två personer som åtalats efter upploppen i Rosengård den 18 december. I båda fallen underkänner tingsrätten hur polisen identifierat männen.

Fria.Nu

Sophämtarna stäms i Arbetsdomstolen för sin vilda strejk

Nu stämmer Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, de sophämtare som kör för Liselott Lööf AB, Ragnsells och Hellstens i Arbetsdomstolen för att de brutit mot gällande kollektivavtal i och med den olovliga strejken som inleddes i fredags. Även sophämtarna på det fjärde företaget som hämtar sopor i Stockholm, Resta, strejkar men inkluderas inte i stämningen eftersom företaget inte är med i BA.

Fria.Nu

EU driver på om bättre luft på Hornsgatan

Sverige varnas av EU-kommissionen för höga partikelhalter på flera orter i Sverige.

– Vi tycker att det är lyckligt att kommissionen går på staten, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen som driver frågan om den dåliga luften på Hornsgatan för fem familjers räkning.

Analys: Energiöverenskommelse utan stabilitet

Ett historiskt dokument som gör Sverige världsledande eller ett monumentalt miljösvek? Meningarna om regeringens klimat- och energiöverenskommelse går vitt isär. Får inte regeringen med sig socialdemokraterna på överenskommelsen riskerar den i vilket fall som helst att falla vid nästa val.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria