Fria.Nu

En aktionsdag för klimatet

På lördag kan man gå på demonstrationer, möten och seminarier runt om i landet på den internationella klimataktionsdagen.

– Man ska demonstrera för att visa att politikerna måste ta klimatförändringarna på allvar, säger Ludvig Tillman, Greenpeace.

Förra året åtog sig EU att minska sitt utsläpp av växthusgaser med 20 procent från 1990 års nivåer till 2020. Samtidigt deklarerade unionen att ett åtagande om 30 procents minskning egentligen vore önskvärt, men att man inväntar resten av världen innan man vill åta sig något sådant. Men även 30 procent är för lite, anser en rad organisationer som Naturskyddsföreningen, Greenpeace och Svenska kyrkan.

Under den internationella klimataktionsdagen på lördag kommer både privatpersoner och organisationer att delta i demonstrationer och seminarier om klimatfrågan. Aktiviteter anordnas bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala och Umeå. Parollen är ”Kräv politikernas ledarskap”. I år vill man lägga extra kraft bakom manifestationerna för att påverka världens politiker som just nu deltar i FN:s klimatkonferens i Poznan.

– Man ska demonstrera för att visa att politikerna måste ta klimatförändringarna på allvar. Vi som medborgare vill att våra politiker ser till att ta de tuffa beslut som krävs, säger Ludvig Tillman, Greenpeace.

Han menar att demonstrationerna är viktiga och kan påverka politiker, eftersom de sker världen över. Men han säger också att det inte räcker.

– Man måste naturligtvis visa det här på alla möjliga sätt, förändra saker i sin vardag och i sin konsumtion.

Parollen för demonstrationerna är medvetet ospecificerad, inga andra krav än kraftfulla åtgärder framförs.

– Vi vill hålla det så öppet som möjligt så att så många som möjligt vill delta. Alla får komma med sina paroller och kräva vad de vill av politikerna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Två friade efter kravallerna i Rosengård

Malmö tingsrätt frikänner två personer som åtalats efter upploppen i Rosengård den 18 december. I båda fallen underkänner tingsrätten hur polisen identifierat männen.

Fria.Nu

Sophämtarna stäms i Arbetsdomstolen för sin vilda strejk

Nu stämmer Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, de sophämtare som kör för Liselott Lööf AB, Ragnsells och Hellstens i Arbetsdomstolen för att de brutit mot gällande kollektivavtal i och med den olovliga strejken som inleddes i fredags. Även sophämtarna på det fjärde företaget som hämtar sopor i Stockholm, Resta, strejkar men inkluderas inte i stämningen eftersom företaget inte är med i BA.

Fria.Nu

EU driver på om bättre luft på Hornsgatan

Sverige varnas av EU-kommissionen för höga partikelhalter på flera orter i Sverige.

– Vi tycker att det är lyckligt att kommissionen går på staten, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen som driver frågan om den dåliga luften på Hornsgatan för fem familjers räkning.

Analys: Energiöverenskommelse utan stabilitet

Ett historiskt dokument som gör Sverige världsledande eller ett monumentalt miljösvek? Meningarna om regeringens klimat- och energiöverenskommelse går vitt isär. Får inte regeringen med sig socialdemokraterna på överenskommelsen riskerar den i vilket fall som helst att falla vid nästa val.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria