”Jag hade kunnat knarka järnet” | Stockholms Fria
Stockholms Fria

”Jag hade kunnat knarka järnet”

Narkotikadömde Johan och hans övervakare ljög om att de brukade ses.

– Jag fick i princip inget straff eftersom jag aldrig träffade min övervakare. Jag hade kunnat knarka järnet om jag hade haft lust, säger han.

Tre minuter innan mötet med handläggaren gjorde de upp en plan: Johan och hans övervakare skulle ljuga och säga att de träffat och ringt varandra regelbundet.

– Det var som en pjäs, säger Johan.

Han vet inte riktigt varför övervakaren, som också är advokat, ljög för hans skull.

– Övervakaren gjorde som jag ville. Det finns ju inga pengar att tjäna på det. Men det kanske ser bra ut på pappret att man har varit övervakare, säger Johan.

Johan, 24 år, åkte fast för odling av cannabis för några år sedan. Domen blev frivården ett år med övervakare. Men för honom blev det inte något egentligt straff.

– Det var bara skönt för mig att slippa träffa övervakaren. Jag tyckte inte att jag hade gjort något fel, säger han.

Johan tror snarare att han hade blivit argare och velat jävlas om det hade varit ett strängare system.

– Ingen gjorde som man skulle, men det fungerade för mig i slutändan, säger Johan som nu hamnat på rätt bana i livet – mycket på grund av den ”blinda tillit” som handläggaren visade, anser han.

Johan slapp träffa sin övervakare, men han tvingades träffa sin handläggare en gång i månaden under ett års tid. Där ställdes rutinfrågor som inte kollades upp, enligt Johan. Och han behövde aldrig lämna urinprov.

– Jag hade kunnat knarka järnet om jag hade lust. Men det gjorde jag inte eftersom jag ville bli av med straffet, säger han.

Johan tycker, som han uttrycker det, att ”systemet är blaj”. Han misstänker att frivården bara ville ha med i statistiken att de hjälpt honom. Han misstänker att de såg honom som ett enkelt fall.

– Jag tror att mitt fall bara var en slapp dag på jobbet för dem. De gjorde fel, visst, men jag ville inte ha kontakt med dem heller, säger han.

Rekommenderade artiklar

”Det är grunden för diskriminering”

För få niondeklassare i Järvaområdet når målen i alla ämnen. Anledningen är att många elever har utländsk bakgrund, menar Börje Ehrstrand som är rektor på Rinkebyskolan. Men Mohamed Hagi Farah från Järva föräldraallians som tycker att skolorna ställer för låga krav.

"Fint folk ockuperar Rinkeby"

Media fanns på plats för att bevaka när ”integrationsproffsen” diskuterade främlingsfientlighet i Rinkeby på onsdagen. På kvällen, när SVT packat ihop sina kameror, diskuterade järvaborna realpolitik, snarare än integration.

"Det var folk som ropade hora men de vågade inte komma fram"

Till skillnad från förra året gick Kvinnors nätverks manifestation under onsdagen i Tensta lugnt till, bortsett från en del glåpord och missnöje från några förbipasserande män.

– Islamisterna är rädda för att tappa kontrollen över området, säger Leila Qaraee, samordnare för Kvinnors nätverk.

Occupy Stockholm intar Rålambshovsparken

Nu har det beslutats att Rålambshovsparken kommer att bli den nya platsen för en fortsatt ockupation.
– Vi vill ha en permanent långsiktig mötesplats, säger aktivisten John Fogelvik.

© 2021 Stockholms Fria