Stockholms Fria

JO kritiserar avlägsningar

För att förhindra brott händer det att polisen avlägsnar personer från en plats. JO har flera gånger kritiserat polisen för att den bussat bort människor för långt. Under tisdagens antifascistdemonstration var det dags igen. Då bussades 168 aktivister iväg.

I maj 2000 bussades 316 demonstranter bort från Kungsträdgården till olika platser runt Stockholm. Som närmast kördes de 11,1 kilometer bort och som längst 28,9 kilometer. JO granskade ingripandet och riktade allvarlig kritik mot polisen för dess sätt att tillämpa polislagens paragraf 13 b. Demonstranterna hade körts för långt bort.

Men eftersom dokumentationen var bristfällig kunde inte den ansvarige för avlägsningen hittas, och JO lade ner ärendet.

- Så har det varit i ett par fall, till exempel med några eritreaner som demonstrerade utanför riksdagen. I de fallen har JO riktat kritik även mot den bristfälliga dokumentationen av ingripandet, säger Erik Lindberg, byråchef hos JO.

Han menar att man får se från fall till fall om hur långt polisen kan avlägsna en person.

- Man måste ta hänsyn även till tidsaspekten. Pågår ingripandet för länge så övergår avlägsnandet i ett omhändertagande. Om man till exempel fastnar i långa bilköer vid ett avlägsnande kan man ju fråga sig om det man gör är rimligt.

I tisdags friades länskriminalens chef, överintendent Leif Jenne-kvist, av Stockholms tingsrätt från misstanken om tjänstefel när han avlägsnade en grupp vänsteraktivister från en demonstration i Södertälje.

Tingsrätten konstaterar att Jennekvist bröt mot polislagen men anser att brottet var ringa och att han därför ska frikännas. Vänsteraktivisterna kördes iväg till Skärholmen, två mil från Södertälje.

Leif Jennekvist tror att polisen inom fem år kommer att få avlägsna personer längre än i dag.

- Det är möjligt att det pågår något arbete om det, men det är inget som jag har hört, i alla fall, säger JOs Erik Lindgren.

Samma kväll som Jennekvist frikändes bussade polisen bort 168 demonstranter från centrala Stockholm till bland annat Lidingö.

Demonstranterna protesterade mot nynazisternas firande av Karl XII dödsdag.

Björn Pihlblad, Stockholmspolisens presstalesman, säger att lagstiftningen är oklar.

- Det framgår inte hur långt vi har rätt att avlägsna personer. Men i förarbetena till lagen står det att man får avlägsna en person högst tre kilometer, och det avståndet försöker vi hålla oss inom, säger han.

Just avståndet tre kilometer är något som Erik Lindgren inte har hört talas om.

Stina Wessling, presstalesman hos Stockholms länspolismästare, säger att lagen har förlorat sin verkan om polisen inte kan avlägsna personer tillräckligt långt.

- Det blir ett större ingripande i den personliga integriteten om polisen måste göra ett omhändertagande.

För att klargöra vad som gäller överväger åklagare Kaj Engfeldt nu om han ska överklaga den friande domen av Leif Jennekvist till hovrätten. Han driver också ett annat fall till Högsta domstolen som rör sträckan på ett avlägsnande.

- Under alla år har det förekommit tvistefrågor kring vad som är tillåtet eller inte. I och med de här fallen kan Kaj Engfeldt förhoppningsvis få en prejudicerande dom och ett klarläggande om vad som gäller, säger Erik Lindgren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Två friade efter kravallerna i Rosengård

Malmö tingsrätt frikänner två personer som åtalats efter upploppen i Rosengård den 18 december. I båda fallen underkänner tingsrätten hur polisen identifierat männen.

Fria.Nu

Sophämtarna stäms i Arbetsdomstolen för sin vilda strejk

Nu stämmer Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, de sophämtare som kör för Liselott Lööf AB, Ragnsells och Hellstens i Arbetsdomstolen för att de brutit mot gällande kollektivavtal i och med den olovliga strejken som inleddes i fredags. Även sophämtarna på det fjärde företaget som hämtar sopor i Stockholm, Resta, strejkar men inkluderas inte i stämningen eftersom företaget inte är med i BA.

Fria.Nu

EU driver på om bättre luft på Hornsgatan

Sverige varnas av EU-kommissionen för höga partikelhalter på flera orter i Sverige.

– Vi tycker att det är lyckligt att kommissionen går på staten, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen som driver frågan om den dåliga luften på Hornsgatan för fem familjers räkning.

Analys: Energiöverenskommelse utan stabilitet

Ett historiskt dokument som gör Sverige världsledande eller ett monumentalt miljösvek? Meningarna om regeringens klimat- och energiöverenskommelse går vitt isär. Får inte regeringen med sig socialdemokraterna på överenskommelsen riskerar den i vilket fall som helst att falla vid nästa val.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria