Fältbiologer inventerar för att rädda fjällnära gammelskog
För nionde året i rad utför Fältbiologerna skogsinventeringar i fjällnära skogar. Målet i år är att rädda de gammelskogar som fortfarande finns kvar längs fjällkedjan.
I veckan avslutade Fältbiologerna sin årliga inventering av gammelskogar. I år koncentrerade man sig på de fjällnära gammelskogarna i Norrbotten och Västerbotten som Fastighetsverket förvaltar åt staten.
– Vi åker runt till olika skogar, främst de avverkningshotade, för att dokumentera skogarnas olika arter, säger Linda Ellegaard Nordström, ordförande i Fältbiologerna, på plats vid Kanivare väster om Jokkmokk.
Många arter som är beroende av gammelskog för att överleva hotas i dag av utrotning på grund av att de sista gammelskogarna försvinner i rask takt. Genom sina inventeringar vill Fältbiologerna lyfta fram skyddsvärda områden som fortfarande finns kvar, för att förmå skogsägarna att avstå från avverkning.
– Arterna är som delar av ett pussel. Om man tar bort för många arter, håller pusslet inte ihop.
Förutom arterna har också gammelskog viktiga rekreationsvärden, menar hon.
– Det är en helt annan känsla när man plockar bär och svamp i en gammelskog än på ett kalhygge.
Linda Ellegaard Nordström berättar att 95 procent av Sveriges skogar är hårt brukade. Där trivs inte alls lika många olika fågelarter, mossor, lavar och svampar som i gammelskogen, och det är därför så många av dessa arter är utrotningshotade.
– De fjällnära gammelskogarna är också unika i Europa, eftersom de tillsammans bildar ett stort sammanhängande område. Bara i Ryssland finns liknande skogsområden.
Enligt regeringens miljökvalitetsmål ska andelen skyddad gammelskog öka med fem procent till år 2010. Uppgifter om hur mycket gammelskog Statens Fastighetsverk avverkar är sekretessbelagda. Men årligen avverkas 47 000 hektar fjällnära gammelskog, enligt uppgifter från Institutionen för skoglig resurshushållning på SLU. Någon politiskt sakkunnig på miljödepartementet som kan kommentera dessa motstridiga siffror har inte kunnat nås.
– Miljökvalitetsmålet kommer inte att kunna hållas med nuvarande avverkningstakt. Staten måste ta sitt ansvar, säger Linda Ellegaard Nordström.
Hon berättar att Fältbiologerna för en dialog med Statens Fastighetsverk. I ett fall har det lett till att de kommit överens om att skjuta upp avverkningen av en skog och fått verket att lova att höra av sig när en avverkning ska ske.
– Men vi har inte fått dem att helt undanta den fjällnära gammelskogen från avverkning.
På Statens Fastighetsverk säger skötselspecialisten Jan Naumburg att man vid en eventuell avverkning tar hänsyn till en skogs naturvärden. Staten har låtit inventera sitt skogsbestånd och skogar med höga naturvärden undantas från avverkning.
– Det kan även röra sig om skogar som kan tänkas få höga naturvärden med biologisk mångfald i framtiden, till exempel dem med en hög andel död ved eller rödlistade arter, säger Jan Naumburg.
Men han säger också att deras inventeringar kan ha sina brister och välkomnar den rapport som Fältbiologerna ska sammanställa av sin inventering.