Premiär för nordiskt roller derby – i Malmö | Stockholms Fria
Skånes Fria

Premiär för nordiskt roller derby – i Malmö

För tio år sedan startade några kvinnor i Texas ett lag. Nu är roller derby en av världens snabbast växande kvinnosporter. I helgen möttes några av de nordiska lagen för första gången i en tvådagarskamp i Malmö.

– Det är så schysst att en massa roller derby folk kommer till Malmö. De sover hos oss, vi skatar till hallen ihop och snackar roller derby hela dagarna. Alla är så glada över att få träffas, säger Annika Ersson, alias Ankefar, medlem i Malmölaget Crime City Rollers.

Copenhagen Roller Derby, Stockholm Roller Derby, Helsinki Roller Derby och finska Kallio Rolling Rainbows, deltog alla i Battle of the nordic light i Baltiska hallen.

Bakom arrangemanget står Malmöspelarna Karolina Gabrielsson och Sophie Bergstöm.

På en oval plan som märkts ut med tejp på golvet i sporthallen, åker de showande spelarna runt i full fart. I varje lag finns en jamer som startar bakom klungan och med hjälp av tacklingar, blockeringar från lagkamraterna och tekniska trix ska de ta sig förbi fyra blockers i motståndarlaget och på så sätt samla poäng.

Crime City Rollers, har sedan starten för drygt ett år sedan aldrig fått känna på en förlust.

– Det viktiga är gemenskapen. Det är första gången flera av lagen möts. Det är jätteviktigt att träffas och tävla mot varandra. Det visar också att roller derby är här för att stanna. Snart kommer vi och tar resten av Europa med storm, säger Vix Viking (Sophie Bergström).

I december väntar VM i Toronto, det första världsmästerskapet i roller derby, för många av medlemmarna i Crime City rollers som kvalat in i landslaget.

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Nordkorea fick respass

I dag inleds ishockey-VM för Tre kronors del. Men för en av världens mest slutna diktaturer har årets VM-äventyr redan tagit slut. Fria var med när Nordkoreas landslag försökte etablera sig i C-VM.

Fria.Nu

Europas sista indianer

Herrfotbollsallsvenskan har dragit igång med tillhörande rubriker om våld och dålig kvalitet på fotbollen. För oss som älskar Allsvenskan är det fullkomligt obegripligt. Vi är inte där för precisa krosspassningar. Sådant kan vi se när Barcelona visas på tv.

Fria.Nu

Peruansk dynamit får unga tjejer att boxas

Peruanska Kina ”Dynamiten” Malpartida är världsmästare i boxning. Hennes framgångar har uppmuntrat unga kvinnor över hela Peru att söka sig till boxningen, men hon har också kritiserats för bristande patriotism.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria